1reactie

Q&A: arbeidsveiligheid brandweerlieden

Namens de D66-fractie stelde Noureddine Zarroy gisteren schriftelijke vragen aan B&W over de arbeidsveiligheid van onze Helmondse brandweerlieden. Dit naar aanleiding van het tv-programma De Monitor dat toonde dat zeker 130 brandweerkazernes moeten aangepast.
Hieronder zijn 5 vragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Op zondag 12 september 2015 zond de KRO een aflevering van De Monitor uit over beroepsziekten bij de brandweer. In deze aflevering wordt gesteld dat het merendeel van de brandweerkazernes en brandweerposten nog niet beschikken over een zogenoemde “schone zone”. Deze schone zone moet ervoor zorgen dat brandweerlieden niet continue onder invloed staan van schadelijke roetdeeltjes die na een brand op onder andere de pakken en de voertuigen van de brandweer achterblijven. Deze roetdeeltjes geven een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker. Ook blijkt uit deze uitzending dat de registratie van beroepsziekten bij de brandweer achter blijft. Deze conclusies worden onder andere onderbouwd door een rapport van de inspectie SZW, zoals gepubliceerd op 4 juni 2015, waarbij de brandweer binnen 19 veiligheidsregio’s is onderzocht. De fractie van D66 heeft daarom de volgende vragen:

  1. Is het college op de hoogte van de bevindingen van De Monitor?
  2. Is het college op de hoogte van het rapport van de inspectie SZW?
  3. Kunt u aangeven in hoeverre de VRBZO op dit moment voldoet aan de eisen van Risico- inventarisatie & evaluatie (RI&E), zoals gesteld door de inspectie SZW? Indien de veiligheidsregio tot op heden niet voldoet aan de gestelde eisen, wat gaat het college doen om ervoor te zorgen dat de brandweerlieden in Helmond wel zo goed mogelijk beschermd worden tegen beroepsziekten?
  4. Wat doet het college er aan om te zorgen dat de RI&E hoog op de agenda staat bij de veiligheidsregio?
  5. Wordt bij de dossiervorming van individuele brandweerlieden ook een incidentenregistratie gedaan en een registratie van (beroeps)ziekten? En zo nee, waarom niet?