1reactie

Q&A: Huisvestigingsprobleem D’n Huijsakker

Harrie van Dijk (Lokaal Sterk), Frans van Mol (Senioren 2013), Theo van Mullekom (Helmond Aktief) en Thijs van Wetten (CDA) stelden schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over het huisvestigingsprobleem bij Senioren Ontmoetingscentrum D’n Huijsakker in Mierlo-Hout.
Vandaag hieronder hun 6 vragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Afgelopen woensdag waren we als gemeenteraad van Helmond uitgenodigd bij D’n Huijsakker in Mierlo-Hout. Goed dat een stichting met zoveel vrijwilligers ons als gemeenteraad de gelegenheid biedt om kennis te nemen van de activiteiten die ze uitvoert. Daarnaast biedt het een goede gelegenheid om ons als gemeenteraad te presenteren vanuit het principe van begin- en samenspraak als uitgangspunt van het coalitieakkoord “mensen maken de stad” . Aanleiding voor de uitnodiging is de verhuizing die op handen is naar de Geseldonk.
Als raadsleden hebben we nogmaals het goede initiatief van deze grote groep van vrijwilligers kunnen ervaren en zelfs voelen. De emotie over de verhuizing naar de Geseldonk was duidelijk voelbaar.
De bezoekende raadsleden willen nogmaals expliciet kenbaar maken dat de activiteiten die D’n Huijsakker ontplooit prima passen binnen de huidige beleidskaders van de gemeente Helmond. Het is een staaltje participatiemaatschappij in optima forma.
Bij de start van D’n Huijsakker is dit initiatief door de diverse raadspartijen bejubeld omdat het een steunpunt van de bibliotheek zou zijn daar waar de bibliotheek voor een stevige bezuinigingsopgave werd gesteld. Hiermee was een oplossing gevonden voor sluiting van een wijkfiliaal dat tevens een bredere maatschappelijk functie zou krijgen. Een huiskamer middenin een wijk waar tevens andere activiteiten konden worden opgepakt voor en door een grote groep vrijwilligers.
Het probleem dat zich voordoet is dat er een acuut huisvestigingsprobleem is ontstaan. Op termijn zal D’n Huijsakker worden ondergebracht in het nieuwe wijkgebouw van Mierlo-Hout “de Geseldonk”. Echter het bestuur van D’n Huijsakker is bang dat haar identiteit daarmee verloren gaat. Als er geen oplossing wordt geboden dat stopt het huidige bestuur ermee.
Dat brengt ons tot de volgende vragen:

  1. Is het college met ons van mening dat de activiteiten die D’n Huijsakker uitvoert van toegevoegde waarde zijn voor de senioren in Mierlo-Hout?
  2. Bent u met ons van mening dat de bezwaren die het bestuur van D’n Huijsakker heeft tegen de verhuizing, nl. verlies van identiteit, aanknopingspunt moet zijn om een oplossing te zoeken met het bestuur van de Geseldonk?
  3. Is het college bereidt om hierin een actieve en bemiddelende rol te spelen?
  4. Als het bestuur van de stichting stopt is het college dan bereidt om een actieve rol te spelen voor behoud van activiteiten voor de wijkbewoners? Het gaat hierbij bijv. Om de biljart en bridge activiteiten.
  5. Heeft het college meer signalen ontvangen dat partijen die voorzien zijn om gehuisvest te worden in de Geseldonk bedenkingen hebben ? Welke rol neemt het college hierbij?
  6. Is het college bereidt om tot de tijd er een definitieve oplossing is gevonden D’n Huijsakker te gedogen op haar huidige locatie waarbij de kosten niet voor rekening voor voornoemde stichting zullen komen?

Gezien het acute probleem danken we het college op voorhand voor haar snelle beantwoording.