18reacties

Q&A over de nieuwe opzet van sportgala

Harrie van Dijk van SDOH-HB, Mohammed Chahim van de PvdA, Noureddine Zarroy van D66 en Frans Mol van Senioren 2013 stelden schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over het sportgala. Dat gala wordt dit jaar (mits het financieel rondkomt) in Fitland gehouden en niet meer, zoals sinds lange tijd, in theater Speelhuis.
Vandaag hieronder hun 5 vragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

In het ED van 10 september 2014 lezen wij dat u, bij monde van de wethouder Sport, van plan bent het jaarlijkse Helmondse Sportgala “over te hevelen” naar de accommodatie van Fitland bv in Suytkade. De verantwoordelijk wethouder geeft, volgens de verslaglegging in het ED, aan dat het Helmonds Sportgala en het Brabants Sportgala twee dagen na elkaar gaan plaatsvinden in december, beide evenementen georganiseerd gaan worden door het Rotterdamse sportbureau “Fast Forward” , synergie gezocht wordt met het Brabants Sportgala, waardoor bijvoorbeeld het gala maar één keer hoeft te worden aangekleed én dat de vrijwilligers weer worden betrokken bij de organisatie.
Dit voornemen roept bij ondergetekenden de volgende vragen op:

  1. Het Brabants Sportgala is vorig jaar ook in Fitland gehouden. Toen bleek weinig draagvlak bij provincie, Brabantse gemeenten en media, zoals publieke omroepen, om dit nieuwe sportevenement te ondersteunen. Heeft onze gemeente Helmond het afgelopen jaar wél bijgedragen aan dit evenement, organisatorisch en/of financieel?
  2. Met uitzondering van de jaren 2012 en 2013 (vanwege de verwoestende Speelhuisbrand eind december 2011) heeft u het Helmondse Sportgala al jarenlang, met behulp van vele vrijwilligers, steeds georganiseerd in het Speelhuis en jaarlijks tot volle tevredenheid van betrokken verenigingen, individuele sporters, aanwezig publiek en management van het Speelhuis. Welke omstandigheden brengen u er toe dit gala te verplaatsen, met andere woorden: welke inhoudelijke en financiële overwegingen heeft u om dit gala te verplaatsen?
  3. Door het Helmonds Sportgala te organiseren in een gemeentelijke accommodatie, zoals het Speelhuis, kan men – voor de gemeentelijke begroting – spreken van een “vestzak-broekzak” situatie. Uitgaven en inkomsten drukken immers op eenzelfde gemeentelijke begroting. Waarom wijkt u hiervan af, welk financieel voordeel ziet u voor onze gemeente bij overheveling van deze activiteit naar een commerciële exploitant als Fitland?
  4. Het artikel maakt gewag van een (ons niet bekend) Rotterdams Sportorganisatiebureau “Fast Forward” voor de organisatie van het Helmond Sportgala. Waarom kiest u voor dit bureau? Is dit bureau door u hiervoor geselecteerd en op welke wijze? Heeft dit bureau eerder diensten verricht voor de gemeente Helmond, zo ja, welke? Wat zijn de financiële consequenties voor het inhuren van dit bureau voor de gemeente? Welke gevolgen heeft de inschakeling van dit bureau voor de positie van de vrijwilligers in de organisatie?
  5. Sponsoring voor dit soort evenementen is van levensbelang voor een daadwerkelijke realisatie. Heeft u hierop zicht? Is hiervoor ook een rol weggelegd voor de gemeente en zo ja, op welke wijze?