3reacties

Q&A: Kentalis stopt behandeling autisme

Namens de PvdA-fractie stelde Mohammed Chahim schriftelijke vragen aan B&W over het stoppen van de behandeling van autisme bij Kentalis. Hieronder zijn 6 vragen (Questions) voorafgegaan door zijn volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Onlangs kwam ons ter ore dat Kentalis stopt met behandeling autistische jongeren in Eindhoven. We hebben begrepen dat er bij de dagbehandeling plaats is voor ongeveer 33 kinderen en dat deze nagenoeg altijd vol zat. Vaak gaat het hier om kinderen die al lange tijd thuis zaten omdat de behandeling bij andere instellingen vastliep, vanwege de multiproblematiek (autisme in combinatie met een communicatiestoornis). Meestal kreeg men een doorverwijzing naar Kentalis.
Kentalis bood een zeer specialistische dagbehandeling aan, waardoor veel van deze kinderen uiteindelijk weer teruggeleid kon worden naar school, werk of (reguliere) dagbesteding.
Als fractie hebben wij hierover de volgende vragen:

  1. Is de gemeente Helmond op de hoogte van het voornemen van Kentalis om te stoppen met de behandeling van autisme?
  2. Klopt het dat Kentalis ook voor Helmondse autistische kinderen opvang biedt?
  3. Klopt het dat er na het stoppen van Kentalis voor deze kinderen nu geen enkele vorm van opvang meer wordt geboden?
  4. Heeft de gemeente zicht op hoeveel kinderen dit betreft binnen de gemeente Helmond?
  5. Hoe is de gemeente Helmond van plan om deze zorg voor deze groep kinderen te waarborgen?
  6. Klopt het dat het programma ‘Levensloopbegeleiding plus’ van Kentalis, in tegenstelling tot de gemeente Eindhoven, niet door de gemeente Helmond wordt vergoed?