8reacties

Serres Havenplein worden toegestaan

De gemeente heeft besloten de serres/overkappingen op de Havenweg en de Kasteellaan toe te staan. Voor de horeca zijn die serres op gemeentegrond van levensbelang. En B&W wil ook deze ondernemers de ruimte bieden om te ondernemen.
De gemeente verbindt aan deze toestemming de volgende voorwaarden:

  • alle serres moeten constructie- en brandveilig zijn;
  • rechtsgelijkheid: alle ondernemers in dezelfde situatie krijgen gelijke kansen en voor alle ondernemers gelden dezelfde regels;
  • belangen en eigendommen van derden worden gerespecteerd (denk aan de kabels en leidingen die soms onder de serres liggen);
  • iedereen betaalt voor gebruik, hierbij geldt dat de gemeente geen grond verkoopt maar alleen verhuurt;
  • er wordt een maximale grens vastgesteld voor het bouwen van serres / overkappingen op de Havenweg en Kasteellaan;

De situatie met betrekking tot deze aanbouwsels is complex. De afgelopen 10 tot 15 jaar is er een onoverzichtelijke situatie ontstaan voor zowel de gemeente, horeca, eigenaren als de handhavers. Want onder de serres liggen kabels en/of leidingen, soms is er sprake van illegale bouw of verlopen overeenkomsten, de huursituatie en/of vergunningensituatie is zeer verschillend, etc..
In 2014 startte de gemeente met een inventarisatie per pand. Daarbij werd gekeken naar de verhuursituatie, de bouwvergunning, de terrasvergunning, de gerealiseerde aanbouwsels, de kabels en leidingen onder de bouwsels, de geluidsrapporten en het bestemmingsplan. Ook werd er een 0-meting gehouden bij de 12 betrokken panden. Daarbij werd gekeken naar de grootte van de serres / overkappingen, de brandveiligheid, bouwconstructie en bouwveiligheid. Er werd een Welstandsadvies gevraagd en is er in die periode gesproken met de betrokken ondernemers, de ondernemersvereniging, het Centrummanagement en het Stimuleringsfonds.
En alsof het bovenstaande niet voldoende was, zijn er binnen de gemeente werkgroepen opgericht betreffende de juridische aspecten, vergunningsaspecten, brandveiligheidsaspecten en communicatie. De informatie uit de 0-meting, het Welstandsadvies en de interne en externe consultatie is betrokken bij de totale inventarisatie van de situatie van de serres op de Havenweg / Kasteellaan.