3reacties

‘UWV betaalt achterstallig loon chauffeurs’

Er lijkt een eind gekomen aan de maandenlange soap rond de uitbetaling van achterstallig salaris aan zo’n 40 taxichauffeurs van Taxibedrijf van der Zanden. Het UWV liet donderdag verschillende chauffeurs telefonisch weten hen het achterstallige loon te gaan betalen. Dat meldde het taxibedrijf: ‘we hebben dus al die tijd gelijk gehad.’
De chauffeurs reden voor het Helmondse taxibedrijf dat hen inhuurde via payrollbedrijf E-Dend. Dat laatste bedrijf ging in mei echter failliet. Het salaris over maart, april en mei had het failliete E-Dend echter nooit aan hen uitbetaald. En tot op heden werd dat door niemand uitbetaald omdat er onenigheid was wie dat moest doen.
Gaat een werkgever failliet dan hebben de werknemers recht op een vergoeding van hun achterstallige salaris via het UWV. Maar het UWV vond dat er geen recht was op zo’n faillissementsuitkering omdat Van der Zanden (en niet het payrollbedrijf) hun werkgever was en die moest daarom het achterstallige loon betalen.
Het UWV bleef bij haar standpunt. En omdat het taxibedrijf weigerde te betalen, probeerden 4 chauffeurs dat via een kort geding voor elkaar te krijgen. De kantonrechter wees hun claim vorige maand af en verwees onder meer naar een nog te verschijnen ‘algemenere’ uitspraak van de Hoge Raad.
Begin deze maand deed deze hoogste rechtsprekende instantie van Nederland de betreffende uitspraak. Voor de Helmondse taxi-soap betekent die kort gezegd: wie via een payrollbedrijf werkt heeft daar een arbeidsovereenkomst. De chauffeurs waren dus in dienst bij payrollbedrijf E-Dend en niet bij Taxibedrijf Van der Zanden. Omdat hun feitelijke werkgever failliet ging, hebben zij nu dus recht op een faillissementsuitkering van het UWV.
Voor de volledigheid: sinds het faillissement van E-Dend, rijden de chauffeurs nog steeds voor Taxibedrijf van der Zanden, maar nu via een ander payrollbedrijf.