6reacties

Stadswacht: 76 duizend verlies in 2014

De Jaarrekening 2014 van de Stichting Stadswacht Helmond (SSH) laat een verlies van 76.460 euro zien. Dit verlies blijkt vooral het gevolg van een te laag gehanteerde kostprijs bij het afsluiten van contracten met gemeenten die diensten van SSH hebben afgenomen. Dat verlies kan opgevangen worden uit de Algemene Reserve. Het bestuur beraadt zich op de consequenties van de te laag gehanteerde tarieven voor de toekomst. Dat blijkt uit de Jaarrekening 2014 (pdf) die het stichtingsbestuur (bestaande uit het college van burgemeester en wethouders) dinsdag heeft vastgesteld.
Uit een verdiepingsonderzoek (pdf) door Deloitte Consulting naar de financiële positie van SSH blijkt dat de administratievoering deugdelijk was, maar verder geprofessionaliseerd zou kunnen worden. Daarnaast gaf het bureau een aantal adviezen die door het stichtingsbestuur worden overgenomen.
Zo blijkt het huidige model van SSH niet helemaal in lijn met de geldende governancecodes voor de publieke sector. Er is bijvoorbeeld geen raad van toezicht en het stichtingsbestuur is meteen ook een belangrijke afnemer van de diensten van Stichting Stadswacht Helmond.
Afsluitend laat Deloitte weten:

Onze opdracht is niet gericht op bet ontdekken van fraude of onjuistheden of onwettig handelen. De primaire verantwoordelijkheid voor bet voorkomen en ontdekken van fraude en onjuistheden berust bij zowel de toezichthoudende organen ais de leiding van de huishouding.