2reacties

VRE-bacterie bij 4 patiënten in het Elkerliek

Bij 4 patiënten van het Elkerliek ziekenhuis is vastgesteld dat ze drager zijn van de ‘Vancomycine-Resistente Enterokok’ (VRE)-bacterie. Deze bacterie werd voor het eerst bij een patiënt op een verpleegafdeling in Helmond aangetroffen. Uit een contactonderzoek van het ziekenhuis bleken nog 3 patiënten de bacterie bij zich dragen.
Inmiddels loopt een uitgebreider contactonderzoek bij al ontslagen patiënten die recent op de betreffende verpleegafdeling hebben gelegen. In totaal worden 180 mensen benaderd waarbij de mogelijkheid wordt geboden deel te nemen aan het onderzoek naar eventueel VRE-dragerschap.
VRE is voor gezonde mensen ongevaarlijk. Bij ernstig zieke en/of verzwakte patiënten kan de VRE echter wel infecties veroorzaken. Die zijn moeilijk behandelbaar omdat VRE ongevoelig is voor de gangbare antibiotica.
De VRE positieve patiënten die nog in het ziekenhuis zijn, liggen alleen op een kamer. Voor de verpleging van deze patiënten gelden voor medewerkers speciale maatregelen zoals handschoenen en schorten dragen. Zodra een kamer vrijkomt na ontslag van een patiënt met VRE wordt die pas na grondige reiniging weer vrijgegeven voor normaal gebruik.