35reacties

Weer een haatprediker in Helmond

“Een vrijdagpreek van niemand minder dan sheikh Sa’d bin ‘Ateeq al-‘Ateeq, bi-idhnillaah. Zorg ervoor dat je erbij bent” berichtte de Helmondse Al Fadjr-moskee gisteren via Facebook. Deze prediker uit Qatar riep 2 jaar geleden nog op tot het vernietigen van de ‘vijanden van de religie’. “Allah, vernietig de joden en vernietig hen die ze tot joden maakten en vernietig ook de christenen, de alawieten en de sjiieten” zei deze omstreden sheikh in de ‘Grote Moskee’ in Doha, de grootste moskee van Qatar.

“Deze uitspraken zouden niet misstaan in de moskeeën van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Maar al-Ateeq deed zijn uitspraken in Qatar dat, samen met onder meer Amerika, strijdt in de internationale coalitie tegen IS. Zo wordt vanuit Doha cruciale logistieke ondersteuning gegeven aan de luchtaanvallen. Maar tegelijkertijd onderhoudt het Golfstaatje ook innige banden met het Al-Nusra-front in Syrië, Hamas in de Palestijnse gebieden en de Taliban in Afghanistan” aldus Elsevier die hem een haatprediker noemt in een tempel van haat.
De Al Fadjr-moskee is gevestigd aan de Zuid Koninginnewal, tussen het politiebureau en ’t Cour (waar de kantoren van de burgemeester en wethouders zijn). Eind april hield een andere sheikh er een rare preek en in januari kwam deze moskee ook al in opspraak omdat de radicale Imam Alami abu Hamza er had gepreekt.
Normaal gesproken kun je vrijdagmiddag deze Arabischtalige preek volgen via de livestream op de website van de Al Fadjr-moskee. De meeste Helmonders zullen dan wel een woordenboek bij de hand moeten hebben.

Zoals altijd staan de updates in de reacties hieronder.