5reacties

Wim Daniëls: Helmond boekenstad

De laatste jaren hebben nogal wat boekhandels het loodje gelegd in het land. Ook in de omgeving van Helmond is dat het geval geweest. Asten verloor zijn bekende boekhandel Hub Berkers, al is die op kleinere schaal elders in Asten doorgegaan. Someren verloor Van de Moosdijk, dat nog wel een vestiging heeft in Nuenen. In Deurne, sloot geruime tijd geleden al boekhandel Noud van den Eijnde, al heeft Deurne gelukkig nog wel boekhandel Berkers.
In Helmond zelf is het aanbod van boekhandels nog ‘heel goed’ te noemen. Helmond heeft enkele kleine boekhandels, die ook andere ‘waar’ aanbieden, en twee grote. Die grote boekhandels zijn De Ganzenveer (oude Aa) en De Roij & Boschman (op de Markt). Beide boekhandels kunnen zich meten met de beste boekhandels van ’t land, zowel qua aanbod van boeken als qua vakkennis van de boekverkopers.

Beide boekwinkels worden gerund door mensen die al hun hele carrière – en dat is echt jarenlang – in het boekenvak zitten. Helmond kan op boekengebied als 33e stad van ’t land (qua grootte van de bevolking) met gemak concurreren met Eindhoven, dat de vijfde stad van het land is. Bovendien heeft Helmond ook nog eens het bloeiendste literaire café van het hele land, dat elk jaar een prachtig programma heeft, met steeds honderden bezoekers (zie: www.literaircafehelmond.nl). Het literair café staat bij schrijvers ook hoog aangeschreven. Waar ze in andere steden soms voor een handjevol mensen moeten optreden, zitten ze in Helmond in een zaal met wel 400 belangstellenden. Misschien is het een idee om één keer per jaar een grote Helmondse boekenactiviteit te organiseren, bijvoorbeeld een Helmonds Boekenbal, zodat Helmond nog meer boekenstad wordt dan het – voor velen ongemerkt – toch al is.

Wim Daniëls