26reacties

Chahim: Pak jongerenoverlast bij wortel aan!

Afgelopen weekend stond er een interview met mij in het Eindhovens Dagblad. Ik geef daar kritiek op hoe we in Helmond het welzijnswerk in relatie tot jongeren hebben georganiseerd. Mij werd in eerste instantie gevraagd wat ik van de overlast in Helmond-West vind.

Iedere keer als er sprake is van overlast, waar dan ook in Helmond, schalen we op en proberen we met allerlei maatregelen (camera’s, gebiedsverboden, plaatsen betonblokken, beboeten, meer surveilleren etc.) de overlast aan te pakken. Op de korte termijn prima, maar op lange termijn verschuif je het probleem alleen. Hieronder geef ik in het kort mijn visie weer, wat ik denk dat je wel en niet moet doen om het probleem aan te pakken. Het is daarbij belangrijk om grenzen te stellen, maar tegelijkertijd wil je perspectief bieden. Met dat laatste pak je de problematiek bij de wortel aan.

Hoe is het nu in Helmond georganiseerd? In het kort: de LEV groep is actief op scholen en focust zich op preventie. Onze BJ Brabant straatcoaches zijn, zoals het woord al doet voorspellen, actief op straat en proberen jongeren in hun leefomgeving te benaderen. Ik heb me altijd afgevraagd waarom deze taken, die veel raakvlakken met elkaar hebben, over twee organisaties verdeeld zijn? In gesprekken die ik voer met Helmonders merk ik dat de samenwerking tussen de twee organisatie op dit terrein niet optimaal verloopt. Naar mijn mening moeten we in Helmond naar een integrale aanpak, en zou je zoals in Eindhoven, de taken kunnen verdelen op wijkniveau (naar organisaties), maar nog liever (gezien de schaal van Helmond) creëer één structuur (of organisatie) waaruit de verschillende straatcoaches en jongerenwerkers vanuit één visie samenwerken. Een goede aansluiting bij het Centrum van Jeugd en Gezin is belangrijk omdat preventie op steeds jongere leeftijd begint.

Wat moet je naar mijn mening niet doen: jongeren vermaken of activiteiten voor hen organiseren. Wanneer die activiteiten (om wat voor reden dan ook) ophouden zal de overlast weer toenemen. Beter is het om jongeren te faciliteren. Wil je iets, dan organiseer je het zelf. Wij faciliteren alleen. De tijd die je bespaart als straatcoach of jongerenwerker kun je dan steken in maatwerkprogramma om deze jongeren zoveel mogelijk te begeleiden naar school of werk. Zeker als er sprake is van ‘jongeren’ tussen de 20 en 30 jaar. De voorwaarden hiervoor zijn bijna optimaal. Enerzijds trekt de economie aan en het aantal vacatures stijgt met de dag, anderzijds biedt het onlangs door de gemeenteraad vastgesteld programma Sociale Stad (pdf) ruimte om samen met het bedrijfsleven projecten op te stellen om voortijdig schoolverlaters (en andere jongeren) gericht op te leiden voor het bedrijfsleven.

De straatcoaches en jongerenwerkers moeten proberen om samen met deze (overlast gevende) jongeren regelmaat te creëren in hun leven om zo gemotiveerd aan dit soort programma’s deel te nemen. Want jongeren die studeren of werken hebben geen tijd om op straat te hangen.

Mohammed Chahim
Fractievoorzitter PvdA