10reacties

Niessen: Aanslag Coffeeshop

Column van Ellen Niessen van de VVD Helmond

De aanslag op de coffeeshop Carpe Diem vrijdagochtend doet de discussie over het halfslachtige gedoogbeleid in Nederland weer oplaaien. De twee brutale aanslagen in korte tijd komen naar alle waarschijnlijkheid uit de hoek van de georganiseerde criminaliteit die de aanvoer van softdrugs regelt. De politie heeft dertig man op de zaak gezet maar dan?
De wijze waarop de productie van de hennepteelt is georganiseerd zal de feitelijke opdrachtgevers van deze acties sowieso buiten schot houden. Een jaar geleden zag ik op een film van de politie over de georganiseerde hennepteelt hoe omvangrijk en groots deze is opgezet en hoeveel geld daarin omgaat. Griezelig is ook dat onder- en bovenwereld in dit circuit door elkaar heenlopen. De top van dit soort criminele organisaties is dus maar heel moeilijk grijpbaar en als ze eindelijk eens iemand hebben dan blijkt de straf waarmee deze lieden wegkomen een lachertje.
Voor een gemiddelde hennepteler is zijn business nog steeds rendabel als de politie 1 van de 5 hennepoogsten per jaar onderschept en deze plus de bijgehorende apparatuur in beslag neemt. Daarbij lopen de telers nauwelijks risico want als de woningbouwcorporatie hen op straat zet is de gemeente altijd verplicht deze mensen vervangende woonruimte (gemeubileerd en al) aan te bieden. Mocht de teler kinderen hebben dan mag het gezin sowieso niet zondermeer op straat worden gezet, iets waar door deze telers triest genoeg gebruik van wordt gemaakt.
Om in Helmond de illegale handel in softdrugs tegen te gaan is het openen van een tweede en of derde verkooppunt noodzakelijk. In deze zaken kan dan gewerkt worden met pasjessystemen waarbij te jonge klanten geweerd worden. De wijze waarop hier nu door de 'productiekant' op wordt gereageerd zal mijn inziens de roep om nu ook de achterkant te legaliseren alleen maar sterker maken. In ieder geval kun je de georganiseerde misdaad daar dan een echte slag mee toebrengen. Want dat deze een halt moet worden toegeroepen mag duidelijk zijn.

Ellen Niessen
Raadslid
VVD