16reacties

Heesakkers: Hectische Helmond Sport week


Hoe leg je de burger iets uit als politicus in een column, als je zelf lang niet alles weet wat er op de achtergrond speelt? Een verslag van een politieke week vol verrassingen.

Afgelopen week was het raadsdebat over de situatie rondom de plannen op De Braak, nadat bekend was geworden dat Helmond Sport de stekker eruit had getrokken. Om het debat goed te kunnen voeren, vroegen wij vooraf als CDA om openbaarheid van alle stukken.
Wat heeft een vergadering anders voor zin als je niet alles weet? Niet alle stukken waren openbaar. De vertrouwelijke stukken, behalve het zo belangrijke mediationrapport, mochten we lezen op het stadhuis. Terwijl de mislukte mediation de reden is geweest voor Helmond Sport om uit het plan te stappen. Een dag later mochten we dit rapport alsnog inzien. Als we er maar niks over zouden zeggen tijdens de raadsvergadering. Dat is net zo zinloos als een voetbalwedstrijd zonder bal.

Tijdens het debat hebben we gevraagd om openbaarheid van alle stukken, zodat we alles konden bespreken. Of een besloten vergadering, zodat er niemand van buitenaf meekijkt. Dat tweede kreeg steun; de vergadering staat voor morgen (dinsdag 9 juni) gepland.

Vervolgens was de verbazing helemaal groot toen we zaterdag (eergisteren dus) in het ED lazen dat er zo’n 25 gesprekken zijn gevoerd met een aantal ‘grote partijen’ om een groter plan op De Braak te realiseren. Een verhaal waarvan niemand in onze fractie op de hoogte was. Dus hebben we het college gevraagd of dit waar is en waarom we daar als raad geen weet van hebben. Als er mensen met een plan komen en dat aan het college voorleggen, hoeven we daar als raad niet meteen iets van te horen. Maar als het gaat om 25 gesprekken en een behoorlijke investering, dan mag het hoogste bestuursorgaan van de gemeente daar toch wel van weten?

Behalve de besloten vergadering morgen, is er inmiddels ook een breed gedragen voorstel gedaan om naar aanleiding van het krantenartikel een interpellatiedebat te houden. Een debat over een onderwerp dat nog niet op de raadsagenda staat. Er moeten antwoorden komen en het college zal moeten uitleggen waarom ze zich niet aan hun ‘actieve informatieplicht’ hebben gehouden. Anders dan wethouder Van Dijk deze week zei in het debat is de wedstrijd rondom De Braak en Helmond Sport nog lang niet gespeeld. Wij als CDA brengen in elk geval de bal graag weer aan het rollen.

Marcel Heesakkers,
burgerraadslid CDA

MarcelOnze Helmondse politiciHelmond Sport
16 reacties
Reageer

@Marcel Heeesakkers:
Mooi verslag over iets heel zieligs in Helmonds. Wat een puinhoop maken Helmond Sport en B&W er weer van.
Klein kritisch puntje: een week duurt zeven dagen. Dinsdagavond is de week pas voorbij. :-)

"Terwijl de mislukte mediation de reden is geweest voor Helmond Sport om uit het plan te stappen" klinkt als "De patiënt is overleden als gevolg van de mislukte reanimatiepoging".

Mogelijk werpen de notulen van de reanimatiepoging licht op de doodsoorzaak, maar ik verwacht meer van een professionele lijkschouwing.

Een sporthotel, sportzaak en drie appartementencomplexen passen niet echt in de plannen voor de Braak en omgeving. Je kunt er "sport" voorzetten maar daarmee verander je de commerciële basis niet. En appartementen vanaf meer dan € 850 per maand zijn ook niet voor iedereen weggelegd. En om nou alleen voor HS en een aantal commerciële partijen de ontwikkeling van de Braak en omgeving aan te passen lijkt me in dit geval ook niet wenselijk. We hebben daarnaast al wel eerder luchtkastelen van dat soort partijen voorgeschoteld gekregen. Ik vind het sowieso vreemd dat dit juist nu naar buiten komt.

Mario van Doorne

Met een sporthotel en sportzaak ontstaat een context rijke leeromgeving voor studenten MBO en HBO in horecaopleidingen, sport en beweging. Me dunkt dat dit wel degelijk meerwaarde biedt voor de Campus. Daarnaast verbreed dit plan de mogelijkheden, ook financieel voor Helmond Sport.

Carel Dahmen

Mijn verbazing is ook groot: Een van de hoofdrolspelers in dit verhaal is de net afgezwaaide wethouder Frans Stienen. Het CDA is (ook regionaal) ontzettend goed in net doen alsof ze geen weet hebben van allerlei zaken. Of het nu landbouwbeleid inzake stikstofproblematiek is, of de huidige problematiek inzake Helmond Sport. Ik geloof hier dus geen bal van.

Heel jammer Job dat je het niet gelooft. Wij als CDA fractie hadden totaal geen weet van de plannen zoals zaterdag in het ED stonden. Anders stellen we de vragen ook niet. Het kan zijn dat er een gesprek is geweest met Frans Stienen in 2017, het huidige college zal het meerendeel van deze gesprekken gevoerd hebben

Ik ben het helemaal eens met Job.
Stienen zet het plan op als wethouder, loodst het door de raad en gaat vervolgens als vz. van Helmond Sport aan de andere kant van de tafel zitten. Wat vervolgens mislukte.

En het CDA wist hier niets van...?

Wanneer worden we nou eens een echte stad (waar betaald voetbal absoluut thuishoort)?

Voor de helderheid: goed dat het CDA de bal weer aan het rollen wil brengen hoor!

Van mij mag Helmond Sport op alle manieren gesteund worden om door de huidige moeilijke tijd te komen. Ik kan mij namelijk wel herinneren dat de club landelijk in het (sport)nieuws was en de Braak vol zat. Op mijn werk (buiten Helmond) werd dagelijks over onze club en stad gesproken. Dat maakte en maakt mij trots. En zó lang geleden is dat niet.

@Roderick op dinsdag 9 juni 2020 om 10:38:

Het kan me geen bal schelen hoe HS gesteund wordt, zolang het maar niet met belasting geld is, in welke vorm dan ook, en dat zal niet meevallen.

@Marcel Heesakkers:

"Hoe leg je de burger iets uit als politicus in een column, als je zelf lang niet alles weet wat er op de achtergrond speelt?"

Dat lijkt mij niet mogelijk.

Weg met helmond sport. Geen geld geen stadion. Kosten van de vertaging ook op Helmond Sport verhalen. Hadden ze maar niet moeten tekenen. Stelletje draaikonten. En de cda die nergens van afweet. Echt een lachertje. Geloofwaardigheid CDA: 0,0.

Het trieste van dit al is dat de gemiddelde Helmonder geen enkele affiniteit lijkt te hebben met Helmond Sport gezien de toeschouwersaantallen en het uitblijven van welke actie of reactie dan ook. De gelatenheid straalt er vanaf. Roderick verwijst naar de resultaten van voor 2013. Toen had er doorgepakt moeten worden met nieuw stadion of verbouwing en samenwerking met grotere clubs.

@Roland

Hoi Roland, ik denk dat je er inmiddels anders over denkt. De affiniteit is er wel in de stad. Er is inmiddels actie op een aantal vlakken.

En voor 2013 was er uiteraard meer momentum. Maar dat kan zomaar terugkeren. Niets zo veranderlijk en opportunistisch als politiek en voetbal.

@van lieshout
"Wil ik niet, kan ik niet, snap ik noet, hoef ik niet." Met zo'n houding wordt het inderdaad niks. Potentie genoeg in Helmond, ik zeg: We gaan er wél voor!

Wim van den Broek

Wim van den Broek

Wethouder Harrie van Dijk nog geen jaar geleden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: