23reacties

Janssen: We praten wat af!

Inmiddels zijn er weer twee jaren verstreken sedert de verkiezingen van de gemeenteraad in maart 2014. Na een tijd van overleg is het College van B&W voor de periode maart 2014 – maart 2018 tot stand gekomen. Een College van SP, CDA, VVD en GroenLinks met (gedoog)steun van Helmond Actief en dus een college dat kan rekenen op brede steun in de Raad van 23 zetels.

Met het toetreden van de SP en GroenLinks tot het College had ik, net als menig Helmonder het idee dat er nu een andere wind zou gaan waaien. Geen trage besluitvorming meer, maar doortastend en actief aan de slag! Knelpunten niet omzeilen maar er direct op af gaan en dat alles in het belang van Helmond en haar inwoners. Dit alles ook in het teken van de strategische agenda: Helmond, stad van het doen!

Kijken we nu ruim twee jaren verder dan is de balans heel pover te noemen. De samenwerking in Peel 6.1. is kapot, de Terp is gesloten, op het vlak van WMO scoort Helmond 4.6, ambtenaren zijn heel erg bezorgd en maken anoniem bekend dat ze problemen hebben met de reorganisatie van het ambtelijk apparaat, de weekmarkt is tanende en ook een goede invulling van het centrum laat op zich wachten.

Maar is er dan niets positiefs gebeurd? Jazeker wel de overleg- en praatcultuur viert hoogtij in onze stad. Want wie zal denken dat er niet geluisterd wordt naar de Helmonders door ons College slaat de plank volledig mis.

Wat hebben we zoal voor u op dit gebied? Natuurlijk vergadert elke maand de gemeenteraad en komen ook de commissies bijeen en dit in het openbaar. Daarnaast vergadert elke maand het presidium en zo af en toe, maar best vaak het seniorenconvent. Dan overlegt de burgemeester ook zo af en toe nog met alle fractievoorzitters en spreken wethouders ook wel met individuele raadsleden. Maar de laatste vier situaties/overleggen zijn niet openbaar en alleen zij die er bij waren kennen de inhoud ervan.
Maar we zijn er nog niet: we kennen ook beginspraak, stadsgesprekken, spreekuren van wethouders en mogelijkheden om via het stadslaboratorium, het stadsleerbedrijf of andere inspraakbijeenkomsten plannen en ideeën aan te dragen. Ja er leiden heel veel wegen naar onze beleidsmakers op ’t Cour. En natuurlijk kunt u ook de diverse media, zoals deze weblog gebruiken als u de Helmonders iets wilt vertellen of duidelijk wilt maken.

Kortom sedert maart 2014 is het scala aan inspreek- en bespreekmomenten richting College en gemeente gigantisch toegenomen maar gebeurt er ook daadwerkelijk iets of is dat omgekeerd evenredig aan de energie die gestopt wordt in het overleggen? Zou het niet zo moeten zijn dat we een Raad en een College kiezen om beleid te maken en dat uit te voeren?

Als het aan Lokaal sterk ligt slaan we de handen aan de ploeg en gaan we concreet aan de gang. Al veel te lang soebatten we met de markt en het centrum, zijn we onduidelijk bezig richting onze vrijwilligers en wijkaccommodaties, weten we niet of de WMO voor onze inwoners goed geregeld is. Kort en goed: niet lullen maar poetsen! (Met dank aan Rotterdam.)

Maarten Janssen,
burgercommissielid Lokaal sterk