4reacties

Janssen: Onze stad is om trots op te zijn!

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) Helmond

Op vrijdag 24 juni 2011 mocht ik de gastheer zijn van het D66 kamerlid Stientje van Veldhoven. Zij houdt zich onder meer bezig met duurzaamheid, milieu, landbouw en voedsel. Dat laatste is een thema dat eigenlijk alleen in de belangstelling staat als het weer eens mis gaat, zoals onlangs nog met de EHEC-bacterie.

Helmond is op meerdere plekken toonaangevend aanwezig en bezig om een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst van ons voedsel. En dat is zeer belangrijk omdat we met elkaar nog steeds vast moeten stellen dat we niet alle mondjes van de wereld kunnen voeden. Nog steeds gooien we dagelijks heel veel goed eten weg hetgeen zonder meer jammer is.

Zo houdt men zich op De Groene Campus bezig met de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dit zal aan het einde van het jaar nog meer gestalte krijgen als men het nieuwe ‘food en fresh’ laboratorium zal openen. In dit laboratorium zullen steeds wisselend proefopstellingen geplaatst worden door diverse bedrijven waarmee de studenten heel veel praktijkervaring op kunnen doen. Daarnaast zal Triple E op De Groene Campus een Myco- en Thermolab opzetten. Het Mycolab is gericht op mycorrhiza schimmel: de natuurlijke samenwerking tussen schimmels en plant in de bodem. Deze basisfactoren van bodemleven spelen een belangrijke rol voor al het bovengrondse leven en voor het milieu waar wij gebruik van kunnen maken, in situaties in de stad, in de landbouw en de natuurbescherming. Een goede inzet van de mycorrhiza schimmel zal beteken dat we veel en veel minder kunstmest nodig hebben. Immers door de schimmel zelf worden in de wortels van de planten de juiste voedingsstoffen aangemaakt.

Maar het Helmondse bedrijfsleven laat al zien op vele terreinen actief te zijn als het gaat om het introduceren van nieuwe producten en een juist gebruik van voedsel. Zo kennen we in onze stad een productiebedrijf waar men de claresse kweekt. Dit is een vissoort die zeer smakelijk is en voorziet in een groeiende vraag in de markt. Maar door deze productiewijze hoeven we dus minder vis uit de zee te halen, wat dus winst betekent voor ons milieu.

Helmond

En wat er allemaal mogelijk is om van een heel ordinaire Hollandse winterpeen te maken laat Harries Peen en Peenproducten aan de Gerstdijk zien. Na een grondige was/ en selectiebeurt verwerkt men de wortelen tot snackpeentjes, zakjes wortelen voor in de winkel, wortelbolletjes voor de horeca en van het restant maakt men wortelsap. Wat er dan nog overblijft gaat nu nog weg als veevoer maar ook daar is men mee bezig te bezien of het op een of andere wijze geschikt kan zijn voor gebruik door mensen. Men zet zich actief in om het afval van voedsel zo veel als mogelijk te verminderen.

Helmond is dus toonaangevend op het gebied van ontwikkelingen in de foodsector en daar mogen we best kei trots op zijn. Sterker nog we mogen het aan iedereen gerust vertellen. Net zoals dat we de slimste stad van de wereld zijn, de vriendelijkste stad voor het MKB, de stad met het beste restaurant van Nederland volgens Harrie de Blijker, de stad met super, kei veel evenementen, de stad met een fraai centrum waaraan onlangs nog de vernieuwde Molenstraat is toegevoegd, de stad met heel veel geweldige inwoners en ontzettend veel vrijwilligers, de stad ….. zo kan ik nog lang doorgaan.

Binnenkort zullen vele van ons weer op vakantie gaan en dus ook in andere steden komen. Mocht u daar nog leuke dingen zien of ervaren die ook voor Helmond een aanwinst kunnen zijn laat het me dan even weten, wellicht kunnen we iets meedoen.

In elk geval wens ik u een heel fijne en ontspannen vakantie toe en kom allemaal gezond weer terug naar Helmond, een stad om trots op te zijn !

Maarten Janssen
Raadslid
D66 Helmond