8reacties

Janssen: Zou de Goede Sint wel komen…

Vanaf vandaag heeft D66-raadslid Maarten Janssen hier elke 6 weken zijn column met zijn bespiegelingen over Helmond. Wij wensen Maarten alle succes.
_______________________________________________________________________________

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) Helmond

Zou de Goede Sint wel komen…
klonk uit menig kinderkeeltje in de afgelopen weken.

Als je naar het beleid van Europa kijkt mag je ook wel zeggen dat ‘die goede Sint’ zeker onze stad niet links laat liggen. Het Kasteel van Sinterklaas is prachtig gesitueerd in een mooi park en prachtig te zien vanaf de vernieuwde Traverse. Allebei projecten die met geld uit Europa gerealiseerd zijn. Allebei projecten die er toe bijdragen dat onze stad meer uitstraling en smoel heeft gekregen. Allebei projecten die laten zien dat een goede wisselwerking tussen onze stad en Europa bijdraagt aan de verbetering van het Helmondse leef- en woonklimaat.

Naast deze twee projecten maakt ook Helmond op andere vlakken gebruik van de subsidies welke Europa verstrekt om op allerlei gebieden onze positie te versterken. Zonder volledig te zijn noem ik dan toch maar de ontwikkelingen van de Automotive Campus aan de Steenovenweg, de nieuwe brug die Suytkade ontsluit langs het kanaal, de bouw van de Groene Campus op Suytkade en zeer recent de financiële bijdrage van Europa aan de ontwikkeling en het opknappen van het Stationsplein.

Heel vaak wordt dan wel gezegd dat Europa een geldverslindende machine is die niets of weinig toevoegt aan de individuele lidstaten laat staan aan één van de vele duizenden gemeenten welke er in Europa liggen. De projecten welke we in onze stad uit kunnen voeren met Europees geld laten het tegendeel zien. We hebben zo ruim 5 tot 6 miljoen euro gehaald uit de Europese kas om diverse projecten in onze stad uit te voeren.

Maar dat is niet alleen belangrijk. Neen zeker zo belangrijk is dat we Europees leren denken en dat we dus over onze eigen grenzen heen kijken. D66 is al jaren een groot voorstander van een samenwerking binnen Europa om zo te komen tot een samenleving waarin het voor iedereen goed is om te wonen en we voor elkaar zorgen waar het nodig is. Dat we daarbij ook een financieel steuntje in onze rug krijgen is heel fijn, we blijven toch gewoon simpele rekenaars.

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn in Europa, als we eens kijken naar het rondtrekkend circus tussen Brussel en Straatsburg en de dreigende bureaucratie. Maar D66 ziet toch meer voordelen dan nadelen van een sterk Europa en onze stad plukt daar mede de vruchten van.

Belangrijker is dat we ons ook in Helmond ‘Europees’ gaan gedragen en dus oor en oog hebben en houden voor de ander want dan krijgen we een mooie, tolerante en kleurrijke stad.

Maarten Janssen
Raadslid
D66 Helmond