11reacties

Manders: focus op de economie

De stad is in de mode. Steden worden steeds meer gezien als de motor van de economie. Een goed lopende stedelijke economie betekent niet alleen werkgelegenheid en inkomsten voor onze inwoners en hun kinderen maar is ook van betekenis voor het op peil houden van de infrastructuur, het winkelaanbod, sportfaciliteiten en onze maatschappelijke en culturele voorzieningen.

Het grote voordeel van leven in een stad is dat er juist veel van deze voorzieningen aanwezig zijn. De kwaliteit en toegankelijkheid van deze voorzieningen blijken vaak de belangrijkste achterliggende reden zijn voor de trek van mensen en bedrijven naar de steden. Willen we de aantrekkelijkheid van onze stad en de werkgelegenheid op peil houden dan moeten we dus breed blijven investeren. Daarom investeren we niet alleen in onze bedrijventerreinen maar ook in de Cacaofabriek, De Braak, meer veiligheid, de verbetering van onze (digitale) infrastructuur en de vergroening van ons centrum.

Dat centrum speelt een cruciale rol bij de versterking van onze lokale economie. De op dit moment zwaar getroffen middenstand en horeca kan in de komende jaren wel wat extra inkomsten gebruiken. De bouw van nieuwe woningen langs de Zuid-Willemsvaart zal zorgen voor een flink aantal nieuwe inwoners. Dat betekent op termijn dus meer klanten voor de horeca, de winkels en meer toeloop bij onze culturele podia. Een aantrekkelijke groeiende stadsbevolking met vakbekwaam personeel trekt weer bedrijven aan waardoor er een sneeuwbaleffect kan ontstaan.

Maar die laatste fase in het proces heeft nog aandacht nodig. Helmond heeft een enorme groeiambitie maar de ruimte voor nieuwe bedrijventerreinen is schaars en vanwege de grote veranderingen sluit het aanbod van arbeid steeds minder aan op de vraag vanuit het bedrijfsleven.

Dit terwijl er ondanks de crisis juist nu veel belangstelling is om te investeren. Omscholen en de “de schop in de grond” zou je zeggen ware het niet dat voor de facilitering en de uitwerking van plannen de ambtelijke capaciteit soms nog ontbreekt. Hoog tijd dus dat de grote bedrijven, het MKB, het onderwijs, het maatschappelijk veld en de gemeente samen een doe-agenda gaan opstellen. Daarom komt het college dit jaar nog met een nieuwe economische visie om de Helmondse economie maximaal de ruimte te geven. Dat is belangrijk want er komen in 2022 weer verkiezingen aan. Niet voor niets riep een bekende politicus ooit ‘It’s the economy stupid’, om daarmee aan te geven dat veel kiezers stemmen op partijen die zorgen voor een goed lopende economie, meer werkgelegenheid en een hogere welvaart.

Theo Manders
Raadslid VVD