9reacties

Manders: Ziektes besmetten ook onze taal!


Weet u waar ik een klere hekel aan heb en een pestbui van krijg? Dat is unne simpele fons, zo’n skele skoelie, zo’n teringjoch, snot-epke, sukkel, verrekte gek en coronaspuger die wars is van alles en denkt ‘jullie kunnen de pleuris krijgen’. Om dat te benadrukken gaat zo iemand ook nog eens een coranafeestje organiseren en heeft hij schijt aan het verzoek om geen wc-papier te hamsteren. Het zijn dit soort types die ervoor zorgen dat deze verschrikkelijke ziekte die ons nu allemaal bezighoudt te paard komt en te voet zal gaan.

Weet u dat ik in de eerste alinea van deze column meer dan 10 verwensingen, uitdrukkingen en gezegdes heb gebruikt die te maken hebben met ziektes en aandoeningen? Helmonders zijn creatief in het beledigen van anderen. Onze neiging om er flink op los te schelden met de meest dodelijke ziektes, lichamelijke aandoeningen en geestelijke afwijkingen is iets waar wij met onze grauwte smoel ook een beetje uniek in zijn. In andere landen en regio’s gebruiken ze hiervoor liever geslachtsdelen en uitwerpselen of zijn God en het oudste beroep ter wereld populair, maar bij ons kan iemand de tering krijgen of noemen we een stadsgenoot die een bril draagt een skele wiewaw. Zelfs als iets helemaal goed is worden er aandoeningen bijgehaald (dé klopt as unne zwerrende vinger, du allein nie zo zér).

Nou kun je stellen dat het hier alleen maar om woorden gaat die bijna niemand meer kent en de meeste van ons niet meer met iets ernstigs associëren. Als we ons na vier weken in quarantaine de pleuris vervelen realiseren we ons immers niet dat we daarmee een vergelijking maken met een borstvliesontsteking.

Toch worden verwensingen met ziektes door veel mensen ook als schokkend, kwetsend en confronterend ervaren. Zo krijg ik en velen met mij een hartverzakking en boikping als mensen het K….woord gebruiken.
In een tijd vol angst en verdriet zou ik daarom alle Helmonders willen adviseren om te stoppen met deze typische gewoonte. Het is niet wat je overkomt dat je leven vormt, maar hoe je er mee omgaat. We hebben een grote bakkes maar ook een klein hartje. Dus laten we ons gezond verstand gaan gebruiken en elkaar met de hand op dat hart beloven dat we de komende maanden iedereen een warm hart toedragen en ondanks die 1 ½ meter afstand hartstikke lief zijn voor elkaar. Want samen kunnen we ook de verzieking van onze taal verslaan!. 

Theo Manders
Raadslid VVD

Theo_Corona in HelmondOnze Helmondse politici
9 reacties
Reageer

Over taalbesmetting gesproken...

Info door B&W (van 19 maart):
“We beseffen ons dat de huidige unieke situatie voor velen vreemd en surrealistisch is.” Dat schrijft B&W in een brief over corona aan de gemeenteraadsleden.

Ik REALISEER ME dat het college zich grote zorgen maakt over het coronavirus.
Ik BESEF ook dat de gemeenteraad en alle inwoners van Helmond geïnformeerd moeten worden over het grote gevaar van CONTAMINATIE, anders zou ik ME daar GROEN EN BLAUW aan IRRITEREN.

Peter van Lieshout

@Theo Manders:
Wat schreef u een mooie column met vele Helmondse scheldwoorden. Dat beetje rebelse in een VVD-er mag ik wel.

Mevrouw Klaassens

Goed gezegd Theo! Je word er niet vrolijk van om de hele tijd al die gezondheidsklachten tegen te komen in de vorm van scheldwoorden

Wendy Boudewijns

@Mevrouw Klaassens op maandag 6 april 2020 om 08:37:

Bedankt, hartstikke lief van u ;-)

Wat een klets ????

Suzanne Weick

keumt die wel oit hellimond?? issie doar ok geborruhh??

Stefan Claassen

Moraalridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Theo kijkt in zijn eigen spiegel. Samen met (kleine) Helmondse ondernemers.
Wat ooit, zelfs recentelijk nog, werd aangezien als de welvarende middenstander klopt nu aan voor financiële bijstand. Gemeentelijk loket.

Hallo

Wat mooi geschreven! Maar hopen dat iedereen het snapt

Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: