13reacties

Maráczi: Hondenoverlast

Na een koud en stormachtig begin van april lijkt nu toch eindelijk de lente aan te breken. De tuin begint weer tot leven te komen en de tuinmeubels kunnen weer onder het zeil vandaan gehaald worden. De dagen beginnen weer te lengen, de temperatuur wordt weer aangenamer en de achterdeur kan weer opengegooid worden. Kortom; het buitenleven kan weer beginnen. Heerlijk vind ik dat na de hele winter “opgesloten” te hebben gezeten.

Voor mij als hondenliefhebber is de lente mijn favoriete seizoen. Wandelingen zonder door en door nat en koud te worden zijn voor hond en baasje toch
een stuk prettiger. Ook het hondenveldje, waar ik elke dag te vinden ben, begint weer tot leven te komen. In de herfst en winter zijn daar toch aanzienlijk minder bezoekers.

Zo ook in het Hortensiapark waar ik tegenover woon. Het valt me elk jaar weer op dat ik in de lente en zomer veel puppy’s zie, die ik vervolgens in de herfst en de winter nooit meer tegenkom. Mensen lijken niet te beseffen dat een hond het hele jaar door beweging nodig heeft.

De gemeente Helmond voert al jaren een intensief hondenbeleid. In de hondenwijzer (pdf) worden hondenbezitters hierover geïnformeerd. In juni 2013 is er een evaluatieonderzoek gepubliceerd  “Honden in Helmond” (pdf), met de mening van de bevolking over het hondenbeleid en de uitvoering daarvan. Uit dit onderzoek blijkt dat de tevredenheid over het beleid ten opzichte van 2007 gestegen is.
Persoonlijk vind ik ook dat het beleid de laatste jaren een stuk verbeterd is.
Er zijn meer voorzieningen gekomen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Maar hierbij is natuurlijk wel medewerking van de hondenbezitters nodig. Zoals bij een van de grootste ergernissen, hondenpoep. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn als iedereen zijn/haar verantwoordelijkheid neemt. Het is echt zo’n kleine moeite! En als je een beetje je best doet kun je je hond heel gemakkelijk aanleren om zijn behoefte op de uitlaatstrook te doen.

Een van de grootste aanwinsten van de afgelopen jaren in Helmond vind ik de omheinde hondenveldjes. Het is o zo belangrijk dat een hond zich kan uitleven, rennen en met andere honden spelen. Op deze velden kunnen de honden ook van pup af aan socialiseren met andere honden en mensen. Hierdoor krijg je een sociale, evenwichtige en gelukkige hond. Dit draagt ook bij aan het voorkomen van allerlei overlast. Zo zal een hond die zich heerlijk uit heeft kunnen leven na thuiskomst tevreden ergens gaan liggen, in plaats van te blaffen of janken. Ook de baas kan zich ontspannen omdat de veldjes veilig zijn. Door de omheining hoef je bijvoorbeeld niet bang te zijn dat je hond de weg op schiet.
Na de afgelopen maanden heel wat uurtjes te hebben afgezien in de kou, is het hondenveld voor mij nu weer een heerlijke plek om wat langer te vertoeven. Samen met de andere baasjes op een bankje in de zon genieten van de blije honden. Ik kan het alle hondenbezitters aanraden!

Om Helmond een leefbare, schone, hondvriendelijke stad te laten zijn hebben we
verantwoordelijke baasjes nodig. Ik hoop dan ook dat alle mensen die in de lente en zomer met een leuke pup in het park wandelen beseffen dat een trouwe viervoeter een betrouwbare baas nodig heeft!

Lonneke Maráczi
Raadslid SP