4reacties

"Fit naw!", een beproeving voor Helmond


Ik ga, denk ik, een korte film maken om de Helmonders sportiever te krijgen. We hebben vanwege onze overheersende kledij van trainingspakken en sportschoenen al het beeld van een sportief uiterlijk. Maar nu de sportieve inhoud nog!

Onder de voorlopige werktitel "Fit naw!" wat Helmonds is voor 'nú sportief!' hoop ik dat de Helmonders inzien dat 'n uiterlijk één kant van de medaille is maar dat de andere kant wordt gevormd door een sportief innerlijk. Met allerlei historisch en recent film- en foto-materiaal wil ik de Helmonder een spiegel voorhouden dat we best wel fitter kunnen en bovenal mogen zijn. Sommige mensen hebben een buikomvang alsof ze een bommengordel dragen. Uiteraard geldt dat niet voor mensen in een rolstoel want hij of zij is lam. Om "Fit naw!" op te leuken wil ik tussen de filmpjes en foto's door Helmondse gedichten en verhaaltjes plaatsen zoals "En dá hittie naw gedaon umdettie Hellemonder is" en zo. Ik verwacht dat de film zal inslaan als een bom omdat hij toch een appél doet op het binnenste van de Helmonder. Het zal voor zowel hem als haar een hele beproeving zijn.

Iedere overeenkomst met een mogelijk recente gebeurtenis berust echter op louter toeval. Want de aandachtige lezer van deze wekelijkse column zal wellicht meteen denken aan de onlangs gepresenteerde film Fitna, wat Arabisch voor beproeving betekent. Nee! Díé film gaf feitelijk in amper 15 minuten weer – weliswaar op een weinig subtiele wijze – wat de media al jaren doen: namelijk een kwalijk beeld van de Islam met haar Koran schetsen. Na 'najn eellevven' – 11 september 2001 – wordt voor en door een ruime meerderheid van de Westerse wereld de Islam nagenoeg louter geassocieerd met zelfmoordaanslagen in Irak, bermbommen in Afghanistan, opruiende presidenten in Iran en ga zo maar door. Althans als je de media mag geloven. En ook ik liet en laat mij te veel leiden door de media. Maar ook hier heeft het beeld nét als een medaille twee kanten. Toon alleen de ene kant dan speel je feitelijk de maker van Fitna in de kaart en met hem veel van zijn sympathisanten. En dan krijg je datgene wat nu met Fitna gebeurt. We moeten wél opletten dat wat het Arabisch cultureel en wetenschappelijk erfgoed voor de wereld had en nog betekent niet gelijk gesteld wordt met de Islam, zoals onlangs werd verondersteld in een open brief.

Ik hoop overigens, maar dan om andere redenen, dat mijn film "Fit naw!" een brede aandacht zal krijgen. Laat dat helder zijn!

Michael Rieter
Fractievoorzitter

MichaelOnze Helmondse politici
4 reacties
Reageer

Michael; die film wil ik wel eens zien. Heb je al vrijwilligers???

Leuk stukje, succes met je film.

Leuk stukje Michael ik zou proberen om Ronnie en Anita te strikken.

hoi michael
je schrijft dat je een korte film gaat maken om de hellemonders sportiever te krijgen.
mijn advies is om hier geen energie in te steken, ik zou het over laten aan fitland want die schijnt meer klaar te krijgen dan een gewone hellemonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: