9reacties

Rieter: Berkendonk of De Braak ?

Column Michael Rieter Helder Helmond

Wat Helder Helmond betreft is er in principe maar één lokatie voor een nieuw stadion. En wel aan de oostzijde van de stad, omgeving Berkendonk. Sterker nog: de huidige contouren van de bergen van de zandwinning geven wat mij betreft een prima beeld hoe een nieuw – multifunctioneel ! – stadion eruit zou kunnen zien. Een nog betere lokatie zou zijn geweest het nabij – weliswaar op Deurnes grondgebied – gelegen MOB-complex. Daar komt echter een Deurnes transportbedrijf dat uit het centrum van Deurne moet wijken (maar nu wél tegen Berkendonk komt aan te liggen! Deurne heeft er geen last meer van maar Helmond des te meer. Pogingen van o.a. Helder Helmond om dat te voorkomen, bleken vanwege de vergaande staat van vorderingen niet meer te stuiten; helaas!)
Vier weken geleden heb ik nog geprobeerd de Helmondse raad tot een uitspraak te verleiden. Namelijk willen wij een nieuw stadion op De Braak of moet dat elders in de stad komen? Eerder was namelijk een ruime meerderheid van de raad, 24 van de 37 raadsleden, al voor een andere plek dan De Braak. Máár toen ging het er alleen maar over wáár elders in de stad men een dergelijk stadion zou willen zien. De PvdA (9) ging toen voor het Hartmann-terrein, tegenover de Cacaofabriek aan het kanaal, overigens mijns inziens een mogelijke alternatieve lokatie maar dat terzijde. De overige 15, Helder Helmond, de Combinatie (SDOH, Helmondse Belangen en D66), VVD, Helmond Aktief en Fractie de Voogd, waren voor Berkendonk. Het CDA, SP en GroenLinks (samen 13) bleven voor de Braak. Desondanks stemde een meerderheid van de raad begin dit jaar voor een onderzoek naar een zogenaamde sportboulevard inclusief een stadion, op De Braak. Maar het rapport daarover is begin oktober in de ijskast geplaatst met min of meer de opdracht aan Helmond Sport dat zij nu aan zet zijn. Tot dat moment was er dus nog steeds een politieke impasse over wáár een nieuw stadion zou moeten komen. De PvdA verraste ons onlangs met een veranderde keuze en wel voor Ruwe Putten (aan de westzijde onder Stiphout), een lokatie die Helder Helmond drie jaar geleden al heeft afgewezen o.a. vanwege een veel te dichte ligging bij Eindhoven. Maar nu lijkt de deur weer open richting Berkendonk. En mocht dat positief uitvallen en mocht er alsnog een meerderheid voor te krijgen zijn, dan is het probleem stadion éindelijk opgelost. In tegenstelling tot de eerdere grootschalige plannen mét een recreatief park met huisjes en hotel, wordt dit wat kleinschaliger. En de ernaast gelegen natuur ondervindt daar nauwelijks last van; nooit meer dan van een nabij gelegen transportbedrijf! Voorwaarde is wel dat o.a. de gratis Berkendonkse plas blijft.
Overigens wordt het nu wel eens tijd om aan te geven wát voor stadion de raad nu eigenlijk wil hebben. Want volgens mij is er nog nooit eerder zo gepraat over wáár iets zou moeten komen zonder dat men heeft aangegeven wát men nu precies wil hebben. Wat Helder Helmond betreft een multifunctioneel stadion, samen met Rood Wit en Dijkse Boys?, beurs en wellicht een transferium?
Wordt vervolgd………..

Michael Rieter
FractievoorzitterHelder Helmond