8reacties

Rieter: ik ben het beste raadslid!

Column Michael Rieter Helder Helmond

Zowel gemeenteraad als college van burgemeester en wethouders (B&W) als de burgemeester krijgen in 2008 ieder een 5,5 van de Helmondse bevolking. In 2004 was dat nog een 6,1 een 6,2 en een 6,3.
Vroeger was je op school nog niet slecht af met een 5,5 ! Want dat werd altijd afgerond naar een 6; en met een 6 had je een voldoende; en met alleen maar dat soort voldoendes was je zelfs uiteindelijk geslaagd! Of je daarmee ook mag stellen dat zowel raad als B&W als burgemeester uiteindelijk toch ook geslaagd zijn, gaat echter juist nu helemaal niet op! Integendeel! Als volksvertgenwoordigers (raadsleden) en als lokale bestuurders (burgemeester en wethouders) ben je zelfs gezakt. En we moeten nog een jaar……….. Want op 3 maart 2010 zijn er pas weer de gemeenteraadsverkiezingen. U kunt er dan voor zorgen dat u dan de beste volksvertegenwoordigers krijgt want u kiest ze! En indirect hebt u de kans dat er door diezelfde nieuwe raad de beste wethouders benoemd gaan worden. Alleen de burgemeester blijft sowieso nog zitten tot 1 juli 2014, het einde van zijn tweede ambtstermijn.
Maar zijn al die raadsleden en wethouders wel zo slecht? Voor wat betreft het oordeel over de wethouders verwijs ik graag naar het ED dat daarover een analyse maakte. Maar ten aanzien van de raadsleden durf ik wel wat te stellen. Gemiddeld een 5,5 wil zeggen dat er ook één een 10 (de beste!) kan krijgen náást een ander die slechts een 1 (de slechtste!) krijgt, samen 11 dus gemiddeld een 5,5. En daar zit dan toch stiekem de hoop voor het volk. Want ik durf toch wel te stellen dat er heel wat behoorlijke, hardwerkende, goedgebekte raadsleden zitten tussen de 37 raadsleden die Helmond telt. En dat geldt zowel binnen de vrouwen (10) als binnen de mannen (27). Ik ga echter geen namen van partijen of personen noemen. Nee, ik praat heel arrogant alleen over Helder Helmond en dan nog eens met name over mezelf! En ik begin daarbij steevast altijd met dezelfde vergelijking. In een straat waar 5 aardappelboeren naast elkaar wonen stelt één ervan altijd dat hij of zij simpelweg de beste is! Voor aardappels moet je bij hem of haar zijn! En zo is dat ook in de politiek. Er is maar één partij in Helmond en dat is Helder Helmond! Ik ga toch geen andere politieke partijen promoten. Ik ben wel gek! En natuurlijk ben ik weer de beste van Helder Helmond. Ik stond toch niet voor niets bovenaan bij Helder Helmond tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006. En ik ben toch niet voor niets fractievoorzitter van Helder Helmond. Weliswaar slechts vertegenwoordigd met 2 raadsleden maar dat worden er in 2010 heel wat meer! Want ik en Helder Helmond luisteren naar de Helmonders. Dat is ook ons motto: samen doen en samen zijn. Ik ben benieuwd wie mij van mijn sokkel weet te halen………….

Michael Rieter
FractievoorzitterHelder Helmond