6reacties

Rieter: is Medina meten met twee maten?

Column Michael Rieter Helder Helmond

Zo'n kleine tien jaar geleden opperde oud-wethouder Hans Witteveen van de VVD om van de Heistraat een oosterse Kasbah te maken. Het kostte hem uiteindelijk zijn kop. Steekt nu wethouder Seyit Yeyden van de PvdA met zijn voorstel om van de Molenstraat een Medina te maken zijn kop ook in de strop?
Even terug naar het begin. Een aantal jaren geleden besloot de gemeente Helmond tot een zogenaamde kwaliteitsimpuls van haar centrum. Inmiddels hebben de Markt, Veestraat, Ameidestraat en Kerkstraat een ware metamorphose ondergaan. En dat gebeurde allemaal onder regie van het illustere duo bestaande uit de toenmalige centrummanager Thieu de Wit en vastgoedeigenaar Jan Verspaget. Ze verkregen er zelfs de titel Helmonder van het jaar voor. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de plannen voor de Noord- en Zuid-Koninginnewal later dit jaar.
Maar ook de zogenaamde aanloopstraten komen nog aan de beurt. Samen met streetmanager oud-centrummanager Thieu de Wit heeft wethouder Seyit Yeyden nu de Molenstraat voor 2010 in beeld. En dat moet een zogenaamde oosterse Medina worden. Van oudsher een bochtige smalle Arabische straat vol handelswaar. Het kleine brede rechte stukje Molenstraat wordt de Helmondse Medina. Uniek voor Nederland, stellen beide heren. En dan mogen er ook wel andere regels gelden. Openingstijden tot 22.00 uur (tien uur 's avonds) moeten minstens tot de mogelijkheden behoren. En waarschijnlijk zal de naar het zich laat aanzien voor een groot deel ook autovrij gewenste straat straks wel vol handelswaar mogen gaan staan. Ik hoor u al zeggen: dat is toch meten met twee maten! De Nederlandse winkelier moet zich houden aan de strakke winkeltijden tot 18.00 uur met één koopavond tot 21.00 uur. En in het strakke regiem van de kwaliteitsimpuls van het centrum mag er niets meer worden uitgestald voor je eigen winkel! Hoe anders is dat dus straks in de Molenstraat. Misschien kan ik gauw de Turkse of Marokkaanse nationaliteit aannemen want dan kan ik ook ruimer ondernemen!

Michael Rieter
FractievoorzitterHelder Helmond