2reacties

Rieter: nieuw theater of evenementenzaal?

Column Michael Rieter Helder Helmond

Ben ik echt de enige? De enige die ’t Speelhuis graag herbouwd zou zien op de oude plek? Naast de 18 paalwoningen? Niet als theater hoor! Maar als multifunctioneel ontmoetingscentrum. Het op 29 december 2011 afgebrande Helmonds meest karakteristieke gebouw was wèl de icoon van Helmond! Zelfs van de regio, van Brabant, van Nederland, van Europa; ja zelfs van de wereld! Het zou niet misstaan hebben op de WereldErfgoedlijst van de Unesco. Er was geen tweede van dit meesterwerk van 2 meester-kunstenaars: het kubussencomplex van architect Piet Blom met de als tent beschilderde zaal van kunstschilder Har Sanders. Maar sinds de raadsvergadering van 7 mei is dit doek definitief gevallen. Maar als ’t Speelhuis dan niet mag terugkomen, laat dan het huidige nieuwe plein maar blijven als fraaie ruimtelijke leegte die een monumentaal blik op de paalwoningen gunt.
Daarmee blijft wel de vraag òf, en zo ja wáár een eventueel nieuw theater wel zou moeten komen? Of wordt de tijdelijke speelkerk ons definitieve theater? Want ik vraag me af of we wel naar een zaal met meer dan ruim 400 bezoekers moeten; bijvoorbeeld 600 of zelfs 750?! Wat mij betreft zijn er een aantal mogelijkheden.
Natuurlijk is de directe omgeving van de aanstaande culturele hotspot, de cacaofabriek, een serieuze plek. Het samengaan van Lakei, Filmhuis en kunstenaarsinitiatief, aangevuld met o.a creatieve ondernemers en Omroep Helmond, zou daarmee een heel belangrijke extra-speler kunnen krijgen!
Maar uiteraard ook de door mij eerder vorig jaar genoemde plek aan het stukje oude Zuid-Willemsvaart middenin in onze stad: ‘zaal aan’t knaal’ of ‘theater aan’t water’. En wat mij betreft architectonisch verantwoord desnoods tot pal aan het kanaal of zelfs er een beetje in?!
Maar wat te denken van de dit jaar vrijkomende Citysporthal. Het college heeft inmiddels gelukkig besloten om dit gebouw minstens t/m 2018 niet te slopen. Is dit gebouw wellicht met de nog ruim 10 miljoen resterende verzekerings-penningen van ’t Speelhuis, om te bouwen tot een groots multifunctioneel evenementen-compex? En anders tijdelijk vanwege ‘2018Eindhoven, samen Brabant culturele hoofdstad’ geheel betaald uit dat potje? Jaren geleden trad hier al eens André Rieu op voor 2-duizend toeschouwers. En afgelopen jaar vierde Lambardi hier nog groots haar 60-jarig jubileum. Wat te denken van een ideale plek voor beurzen en tentoonstellingen? En er zit al een parkeergarage onder. Wat mij betreft is het CentrumPlan voor wat deze plek betreft meteen goed én definitief ingevuld! Een aanwinst voor Helmond, lijkt mij. En de kegelbanen kunnen dan ook meteen blijven.

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond