26reacties

Van der Pijl: BCH2018

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondOp deze weblog wordt de discussie ook gevoerd: moet Helmond wel of niet deelnemen aan Brabant Culturele Hoofdstad 2018 (BCH2018) of niet?
Ook onze PvdA-fractie worstelde met dit onderwerp. Uiteraard vanwege de bezuinigingen, ook op het gebied van cultuur. Daarnaast speelt het beeld van de PvdA die juist wil opkomen voor de sociaal maatschappelijke aspecten waar nu vaak op bezuinigd wordt. Wij zouden heel graag 10 miljoen inzetten voor de WMO of het armoedebeleid, om maar eens twee voorbeelden te noemen, maar dat is begrotingstechnisch niet mogelijk.

Onze fractie heeft veel voorwerk gedaan m.b.t. dit onderwerp. Diverse fractievergaderingen hebben we hieraan gewijd. Onlangs hebben we een hooravond gehouden om naar onze achterban te luisteren. Ook daar zijn de plussen en de minnen naast elkaar gezet. Belangrijkste vraag: Wordt de stad met zijn inwoners er beter van…

Dat er vanuit Provincie, Rijk en EU geld bij komt is wel zeker. Daar komt waarschijnlijk geld van sponsoren (bedrijven) bij. Dat kan allemaal gestoken worden in het verfraaien van de stad, het vermaken van de inwoners, het trekken van toeristen (inkomsten!), het aantrekken van kenniswerkers (inkomsten!). Economisch gezien biedt BCH flinke kansen, juist ook voor de werkgelegenheid. Wij willen dat er een inspanningsverplichting afgesproken wordt om arbeidsparticipatie van de Helmonders te bevorderen bij BCH2018-projecten. Juist voor de arbeidskansarmen die moeizaam of niet aan de bak kunnen komen. Helmond is een arbeidsstad met een rijk industrie- en arbeidsverleden en dat willen we in BCH2018 terug zien met een nadrukkelijke plaats in de diverse projecten, want arbeid en industrie zit in onze genen.

BCH2018 is bij veel Helmonders te onbekend en daardoor dus te onbemind.
De betrokkenheid en deelname van de Helmonders moet versterkt worden zodat er voldoende draagvlak komt. Wij denken aan een Helmonds programmaboek(je) waarin niet alleen duidelijkheid wordt wat ons programmatisch te wachten staat maar dat ook oproept en enthousiasmeert om deel te nemen en met meer ideeën te komen. Helmonders moeten mee gaan doen!

BHC2018 houdt niet op na 2018. Ook de jaren daarna willen wij er profijt van zien. Van de nog benodigde € 9,6 miljoen zal een substantieel deel gebruikt moeten worden voor blijvende investeringen (stenen) in Helmondse projecten, zoals men dat ook Tilburg en Eindhoven wil doen. Dat zal het programma in Helmond sterker zichtbaar maken en onze bevolking aanspreken.

De PvdA-fractie kon met BCH2018 instemmen, maar met een aantal mitsen. Mitsen die verwoord staan in de motie (pdf) van SDOH-D66-HB, PvdA, VVD, HH en GL. Dat zijn onze eisen die het college voor moeten leggen aan de Stuurgroep BCH2018. De motie werd door het college overgenomen en op initiatief van de PvdA ook hoofdelijk in stemming gebracht. SP, TON, HA en het CDA waren tegenstemmers. Het CDA ging uiteindelijk wel akkoord.

Na een maandenlange interne discussie zijn wij dus onder voorwaarden akkoord gegaan met Brabant Culturele Hoofdstad 2018. De essentie voor de PvdA zit o.a. in het daadwerkelijk betrekken van de Helmonders en werkgelegenheid creëren voor m.n. de kansarme werkelozen. De achtergrond daarbij is “Helmond als arbeidsstad” met een rijk industrieel verleden. Wij zien in BCH, nu de eisen zijn aangescherpt, kansen voor het overgrote deel van de Helmonders en daarmee voor Helmond als geheel.

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA