19reacties

Van der Pijl: Koorts

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondNog een klein jaar…. 19 maart 2014… het nadert…
Voor de meeste lezers van de Weblog van Helmond zal het allemaal abracadabra zijn en als ze het al snappen zal het ze over het algemeen een worst wezen. Het duurt nog bijna een heel jaar!
Onder politici stijgt anders wel de koorts en naar het blijkt ook onder journalisten.
Op 19 maart 2014 vinden de gemeenteraadsverkiezingen weer plaats. U mag als inwoner van Helmond (mits minstens 18 jaar en EU-onderdaan of minstens 5 jaar legaal woonachtig in Nederland) uw stem uitbrengen op hem of haar van wie u het meest verwacht de rol te kunnen vervullen uw vertegenwoordiger te zijn in ons lokale parlement: de gemeenteraad.
De politieke partijen zijn al volop bezig met voorbereidingen: verkiezingsprogramma’s schrijven, kandidatencommissies samenstellen, bijeenkomsten organiseren en vooral profileren.
Dat laatste geldt ook voor veel politici die graag in de volgende raadsperiode willen doorgaan. Profileren, onder de aandacht komen, naamsbekendheid verwerven. En elk vogeltje doet dat zoals hij of zij gebekt is maar wel in de hoop zo veel mogelijk stemmen te kunnen verzamelen.
Niks mis mee! Bovendien geeft dit extra kansen om het raadswerk en de wijze waarop dit gebeurt duidelijker te maken.
En de koorts onder journalisten? Dit weekend waren daarvan de eerste tekenen al zichtbaar. Het ED kwam met een paginagroot artikel op de voorpagina van het Helmonds katern over de manier waarop de PvdA in Helmond de verkiezingen in gaat. Nou ja… het ging met name over de verkiezingsuitslag van 3 jaar geleden en hoe of dit allemaal anders moet…. Niks over de manier waarop de afgelopen 3 jaar de fractie heeft geopereerd, niks over politieke dompers en successen, niks over de hechte samenwerking in de fractie, de stabiliteit, de kwaliteit, de betrouwbaarheid, de eenheid. Niks over alle bewijzen die zijn geleverd om de bange vermoedens van een paar somberaars 3 jaar geleden dat “het wel weer allemaal niks zou worden” volledig teniet te doen. Onze Helmondse fractie, waarin we niet allemaal “geboren” maar toch in meerderheid “getogen” Helmonder zijn, werd opnieuw beschreven als een soort verzameling buitenaardse wezens. Het deed mijn fractiegenoot Stijn Smeulders op twitter verzuchten uit te zien naar het artikel volgende week in diezelfde ED over een beeld hoe de PvdA Helmond de laatste 3 jaar heeft gefunctioneerd.
Een nieuwsgierige Weblog van Helmond-journalist twitterde daarop snedig dat ik mijn column daarvoor wellicht zou gebruiken. Nou deels dus wel…
En ja, ook de PvdA richt zich op de komende verkiezingen. Momenteel houden we een enquête onder inwoners van het meest oostelijke deel van onze stad; in Dierdonk, Rijpelberg en Brouwhuis.
Wij peilen hoe mensen denke over diverse zaken die hun woonomgeving direct aangaan in de komende jaren zoals een (voetbal)stadion op Berkendonk, een industrieterrein ipv een (BZOB)bos en een snelweg ipv een provinciale weg rond de wijk. De uitkomsten nemen wij mee in ons verkiezingsprogramma. Niet met de illusie het iedereen naar de zin te kunnen maken maar wel met het idee dat ons beleid zich zo veel mogelijk moet aansluiten bij de wensen en ideeën van de Helmondse inwoners. Voor hen willen we stabiel, betrouwbaar, eensgezind, en kwalitatief blijven!

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA