3reacties

Chahim: Aboutaleb, Obama en Helmond?

Column Mohammed Chahim PvdA

Als je in het nieuwe jaar mag aftrappen met een nieuwe column dan is het natuurlijk logisch om vooruit te blikken. Zo wordt aanstaande maandag (5 januari 2009) Achmed Aboutaleb de eerste Marokkaanse burgemeester van Nederland. Velen verwachten dat het een harde burgemeester zal zijn die ons in een klap van de Marokkaanse problematiek in Nederland zal afhelpen, dus ook in Helmond. Ik hoop zelf dat Aboutaleb, in tegen stelling tot de rest van de PvdA top, een iets mildere koers zal varen in Rotterdam. Dit omdat ik bang ben dat veel (Marokkaanse) jongeren zich anders van hem af zullen keren en we hierdoor een groter "probleem" zullen krijgen. Nee, de milde Aboutaleb zal ervoor zorgen dat veel (Marokkaanse) jongeren zich kunnen identificeren met hem en zullen gaan geloven in het gelijke dromen, gelijke kansen principe waar wij hier in Nederland zo erg op vertrouwen. Ja, dames en heren, de installatie van Aboutaleb in Rotterdam kan goed zijn voor Helmond.

Het tweede waar ik even bij stil wil staan is de inauguratie van president-elect Barack Obama. Ook hier is het verband met Helmond een beetje ver, maar de keuzes van Obama zullen wel degelijk effect op ons hebben.  Het allerbelangrijkste zal zijn de keuzes die hij zal maken met betrekking tot de economie. Indien de V.S. zal gaan voor een meer protectionisme van de eigen economie zullen zij daar als open economie nog het een en ander van voelen. Dan vrees ik dat het einde van de financiële crisis nog ver is. Hoe de werkloosheidcijfers zich exact zullen ontwikkelen weet nog niemand, maar stijgen, zullen ze zeker. Laat ik maar niet beginnen over de problematiek in het vastgoed in Helmond.

Een ander belangrijk thema zal zijn de oorlog tegen het terrorisme. Obama wil meer troepen naar Afghanistan om zo het "kwaad" bij de kern te bestrijden. Ik vraag me af hoeveel extra troepen Nederland zal sturen (en natuurlijk zullen er ook uit Helmond mensen bij zitten), want Nederland zal, zoals minister-president Jan-Peter Balkende altijd zegt, haar internationale verantwoordelijkheid nemen. Als sociaal democraat vind ik internationale solidariteit belangrijk, maar Nederland mag van mij, als het gaat om deelname aan internationale krijgsmissies, een stap terug doen. Wordt 2009 trouwens het jaar van het Irak onderzoek?

Verder nog een aantal losse opmerkingen. Ik vraag me af of 2008 het jaar wordt waarop Helmond Sport zicht krijgt op een nieuw stadion. Ik denk zelf dat dit pas in de volgende periode wordt besloten. Ik vraag me af of het goed komt met Suytkade in 2009?

Als laatste wil ik afsluiten met iedereen het beste te wensen in 2009. Ik denk dat het een mooi jaar kan worden als de juiste besluiten worden genomen al moet ik stiekem toegeven dat ik uitkijk naar 2010. Allemaal een fijn 2009 en een nog beter 2010.

Mohammed Chahim
Raadslid PvdA