12reacties

Chahim: Gemiste kans!

Deze week verscheen weer een artikel over de beïnvloeding van de lokale politiek door criminelen. Het artikel opent met “Lokale partijen doen te weinig om infiltratie door criminelen te voorkomen”. Eerder hebben wij vanuit de PvdA het initiatief genomen, om in navolging van Breda, de tweede gemeente te zijn die extra stappen onderneemt om het criminelen moeilijker te maken.
In onze brief, die begin januari is gestuurd, vragen wij de burgemeester twee dingen:

  • De partijfinanciën worden voortaan jaarlijks gecontroleerd door een onafhankelijke accountant.
  • Voor alle verkiesbare kandidaat raadsleden wordt door de partij een Verklaring omtrent Gedrag aangevraagd.

Voordat we deze brief hadden verstuurd, heb ik dit voorstel met enkele mensen uit de politiek besproken. Iedereen die ik erover sprak was positief. Helaas bleek op de bespreken van deze brief met alle partijen die deelnemen aan de verkiezingen, geen unanieme steun. Er waren zelf politici die stelden dat dit een pure verkiezingsstunt was van de PvdA. Ja, mensen…om een voorstel te doen dat gelieerd is aan de verkiezingen in de periode kort voor de verkiezingen….is dat niet juist het moment? En eerlijk gezegd is dit een thema wat de laatste maanden enorm is gaan spelen. Verschillende experts waarschuwen hiervoor. Toen ik over het initiatief in Breda las, zijn we meteen aan de slag gegaan. Wellicht kunnen we het eerste punt over transparante partijfinanciering na de verkiezingen alsnog oppakken.

De periode net voor de verkiezingen blijft een bijzondere periode. Elk initiatief vanuit de politiek wordt zowel vanuit de stad als door andere politici met argusogen bekeken. Men spreekt al snel over ‘een verkiezingsstunt’. Ik moet bekennen dat ook ik hier last van heb. In de fractie is dit dan ook een argument om in deze tijd mee rekening te houden. Hoe gaat dit nu vallen?

Ook toen wij vragen stelden over de renovatie van de Leonardus buurt, hoorde ik dezelfde geluiden, ondanks dat we hier al maanden mee bezig waren.

Ook toen wij vragen stelden n.a.v. het zeer kritisch accountantsrapport, hoorde ik dezelfde geluiden, ondanks eerdere acties en vragen van mijn fractie in de afgelopen jaren.

Ook toen ik, geïnspireerd door Cody Hochstenbach een expert op het gebied van woningbouw met name gentrificatie, me ben gaan verdiepen in het aantal verdwenen corporatiewoningen in Helmonds vanaf 2014, zag ik dat volgens het CBS we er in Helmond 493 minder corporatiewoningen/sociaal huurwoningen (volgens het college zijn er overigens 200 bijgekomen, lijkt me goed om uit te zoeken waar dit verschil van 700 vandaan komt?).

Steeds gaat de discussie over het profileren i.p.v. de het onderwerp wat je graag wil bespreken. Beste collega politici blijf sceptisch, maar goede ideeën, die ons vooruit brengen moet je omarmen. Misschien wel juist in verkiezingstijd.

Mohammed Chahim
Fractievoorzitter PvdA