10reacties

Chahim: Jongeren en de politie

Column Mohammed Chahim PvdA

De laatste tijd komen er steeds meer jongeren naar mij toe die klagen over een agent in de stad die maar al te graag (volgens de jongeren) boetes uitdeelt. Volgens de jongens let hij erg veel op hun en beboet hij ze voor het allerkleinste. Op zich doet de agent slechts zijn werk, maar de jongeren raken steeds meer geïrriteerd. Ze denken dat hij het op hen gemunt heeft en zijn (zoals jongeren nou eenmaal zijn) begonnen met een tegen offensief. Een aantal probeert via jongerenwerkers, raadsleden, collega agenten te bemiddelen en met elkaar te blijven praten. Een ander groep is begonnen met terug irriteren, door bijvoorbeeld hem uit te schelden als hij zich net omdraait.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik alleen het verhaal van de jongeren ken (en inmiddels wat ouderen die ook zijn begonnen met klagen) en nog niet met hem of wie dan ook van de politie te hebben gesproken. Ongetwijfeld zal hij vinden dat hij slechts zijn werk doet en dat de schuld ligt bij (in zijn ogen) de rotjongeren. Waar het is begonnen en wie er schuldig aan is weet ik niet, maar wat ik zie is dat het steeds erger wordt. Oké, ik moet toegeven dat er een aantal vervelende jongeren tussen zitten. De vraag blijft wat je met deze jongeren dan doet. In Nederland wachten we vaak totdat ze iets crimineels doen en gooien ze dan in de (jeugd)gevangenis.

Deze jongeren in Helmond kun je blijven beboeten (je raakt daarmee vaak alleen maar de portemonnee van de ouders). Echter denk ik dat hierdoor de afstand tussen ons en deze jongeren nog groter wordt. We kunnen ook als samenleving er voor kiezen om ze dichter bij ons te halen. Ik ben er van overtuigd dat sommige van deze vervelende jongeren om te bouwen zijn tot een goede straathoekwerker, jongerenwerker of zelfs agent. Wie weet beter hoe met vervelende jongeren moet omgaan die iemand die het zelf is geweest!

Het probleem is dat we vaak te laat zijn. Immers met strafblad kom je nergens aan de bak. Deze jongeren kunnen een toegevoegde waarde hebben in onze maatschappij, we moeten alleen onze ogen openen en toekomst in ze blijven zien. Wellicht zouden we ze de keuze moet voorleggen (volgens mij gebeurt dit in Amerika) tussen een gevangenisstraf of het volgens van een opleiding bij het leger/ de politie. Maar ik denk dat we in Nederland nog lang niet zo ver zijn.

Mohammed Chahim
Raadslid PvdA