16reacties

Chahim: Kredietcrisis en Helmond?

Column Mohammed Chahim PvdA

De afgelopen maanden wordt het nieuws gedomineerd door de kredietcrisis. Nadat vele banken de supprime-crisis ("hypotheek" crisis in USA) hadden overleefd begonnen nu dan echte de koppen te rollen. Eerst betrof het wat Amerikaanse banken, maar al snel raasde het geweld richting het Europese vaste land.

In Nederland werd in het begin vooral gesproken over de neergang van Fortis, maar door goed ingrijpen van de overheid werd deze bank min of meer gered. De vraag bleef of spaargeld van mensen wel veilig stond op de bank. Door het faillissement van Icesave, een online IJslandse spaarbank, was het antwoord op deze vraag bijna "ja". Nou ja bijna, dankzij de Nederlandse overheid worden bedragen tot €100.000 gegarandeerd, maar deze garantie geld alleen voor particulieren en niet voor overheidsinstellingen en -organen. 

Neem nou de gemeente Asten, deze had 1 miljoen euro staan bij het zwaar getroffen Landsbanki (moederbank van Icesave). Dit bedrag dreigt totaal te verdwijnen want het betreft hier een overheidsorgaan.  Je vraagt je of hoe dit gat in de begroting wordt hersteld. Het is niet te hopen dat dit via lokale belastingen wordt ingehaald. Het is ook vreemd dat de rijksoverheid niet te hulp schiet om het laatste te voorkomen.

Ook de provincie Zeeland heeft een bedrag van 5 miljoen euro verloren zien gaan in aandelen van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Volgens de verantwoordelijke gedeputeerde gebeurde dit via de Bank der Nederlandse Gemeenten (BNG) een bank waar alleen overheden zaken doen. Dit allemaal maakt mij nieuwsgierig naar het effect van de financiële crisis in Helmond.

Tijdens de technische behandeling van de begroting 2009 kwam het even ter sprake. Een aantal raadsleden vroegen zich terecht af of Helmond ook te lijden heeft aan de gevolgen van de kredietcrisis. Er werd ons verteld dat Helmond in ieder geval geen geld had in staan bij een IJslandse bank. De effecten van de crisis voor een gemeente zijn moeilijk meetbaar. Toch zou een dergelijk onderzoek goed zijn, niet alleen om helder te krijgen war de financiële situatie is van de Helmond voor de raad, maar ook om vertouwen en zekerheid te creëren bij gewone Helmonders. We zijn immers een ondernemende stad met veel ambities. Het zou jammer zijn als we die ambities hierdoor niet kunnen halen.

Mohammed Chahim
Raadslid PvdA