14reacties

Mol: animo in Helmond voor participatie?

In de column wil ik aanhaken aan de column van mijn collega Jochem van de Bogaard van D66, verschenen op de weblog op 5 september 2022. Deze column gaat over het betrekken van de inwoners van onze stad Helmond bij het maken van beleid en bij de besluiten. 
Om te beginnen onderschrijf ik van harte de oproep van Jochem om “het samen te doen”. In het programma van 50PLUS is opgenomen dat de inbreng van de inwoners niet onderschat mag worden. Een inderdaad in het ambitieakkoord van het huidig college wordt gesproken dat de participatievormen van nu niet in beton zijn gegoten, maar mee bewegen met specifieke situaties.

Voor 50PLUS was en is het van groot belang dat de inbreng van onze inwoners als waardevol wordt ervaren, gezien, gehoord en meegenomen wordt in afwegingen van besluiten. Daarom vinden we het ook van belang dat de politiek en de ambtenarij zich richten op allerlei vormen van het betrekken van inwoners bij beleid en besluitvorming.

Laat ons experimenteren !!
Maar, er is een andere kant aan dit verhaal en dat wil 50PLUS niet verstoppen.

De gemeenteraad denkt na over hoe de burger betrokken kan worden; recent is er een communicatiespecialist bij de griffie aan het werk gegaan. En terecht wordt dan de vraag door deze medewerker aan de raadsleden gesteld wat (en hoe) we willen in de communicatie. De fractie van 50PLUS heeft zich de vraag gesteld of de berichtgeving wel wordt ONTVANGEN. Heeft de inwoner interesse in wat de gemeente doet? Afgezien van eigen belangen.
Hoeveel inwoners hebben een abonnement op het ED? Komt de Loop overal in de bus en wordt raadsnieuws (niet de mededelingen!) dan gelezen. Hoe is de luister- en kijkdicht van Dit is Helmond. Wordt er nog gelezen?; of wordt er beeld gevormd? De rol van het politiek bestel wordt niet meer herkend in een vertegenwoordigende element van de burgers; de overheid is eerder een boeman. We praten de politiek in zijn algemeenheid hiermee overigens niet schoon.

Misschien zou het participatiebeleid drastisch teruggeschroefd moeten worden als “wake up call”. Alleen maar beperken tot enkele takken van sport en niet meer via allerlei procedures in de bureaucratie maar rechtstreeks bij de raad(sleden).

Kortom: 50PLUS is op zoek naar hoe inwoners van onze stad laten zien welke betrokkenheid er is: geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden, maar wel een belangrijke!!!

Frans Mol
Fractievoorzitter 50PLUS