15reacties

Smits: Carnaval

Aan mij de eer om een weblog-bijdrage te schrijven die op carnaval maandag zal worden geplaatst. Ik heb het idee dat dan vele webloggers met andere dingen bezig zijn! Goed toch is het “mijn” beurt dus zoek ik naar een onderwerp.
Gezien de actualiteit zou ik hier kunnen schrijven over de “sfeer rapportage” van de Stadswacht zoals die recent werd gepresenteerd. Een rapport waarin de onderzoekers goed hebben geluisterd naar 43 personen en hun opmerkingen en bevindingen aan het papier hebben toevertrouwd. Daarin werden door de onderzoekers ook nog een handvol adviezen meegegeven waarmee het SSH bestuur op onderdelen direct mee aan de slag is gegaan. Wie het rapport helemaal heeft gelezen incl. de reacties van v/m directeur SSH Joop van Stiphout, komt mogelijk tot de conclusie dat het om een “welles / nietes “ discussie gaat! Wie er gelijk heeft zal mijn inzien uit een feiten onderzoek moeten komen.

Dat de Stadswacht “strak en gedisciplineerd” werd geleid heb ik zelf tijdens 2 bezoeken en verdere contacten in bijv. wijkraadvergaderingen, mogen ervaren. Goed, het lijkt me verstandig dat de politiek, samen met het bestuur SSH, zich hierover gaat beraden. Dan kan, op basis van de resultaten uit een ( onafhankelijk ) feiten onderzoek, worden gehandeld.
Terug naar de waan van dit weekend; carnaval.
Ik trap zeker geen open deur in als ik beweer dat Helmond een carnavalsstad is ! Carnaval wat op stads- en wijkniveau wordt gevierd. De stadscarnavalsvereniging “ CV de Keiebijters” zetten met vele activiteiten het Helmondse carnaval op de kaart. Hoogtepunten zijn bijv. het Keiebijters kletstournooi, het Prijsbloaze en natuurlijk de grootste optocht van het Zuiden. Een stukje Helmond Promotion! Maar vergeet en vergis je daarbij absoluut niet onze overige carnavalsverenigingen. Van groot tot klein! Zo organiseert iedere zichzelf respecterende carnavals vereniging wel een kletsavonden, kindermiddag, dweildag etc.
Mierlo-Hout, Stiphout en Brouwhuis houden een (wijk)optocht, waarbij de meeste deelnemers weer aansluiten bij de grote optocht zondagmiddag. Wat te denken van de Helmondse muziekkorpsen, fanfares en drumbands die de optocht met hun muziek en hun kledij opluisteren. Leuk zijn ook altijd die individuelen of paren die zich proberen te onderscheiden in de optocht. Fantastisch! Kortom vele vrijwilligers zijn bezig om carnaval in Helmond een “smoel” te geven. Kluppels, Spurriezeiers, Brouwhazen, Spekzullekes, Kattemeppers, Ao-kanters , Olum, Barrierke, Olietrappers, de Kim etc.etc. Zij houden de carnavalscultuur in Helmond op een hoog niveau. Inderdaad “cultuur” al zijn er ook volksstammen die de carnaval ontwijken door bijv. een weekje vakantiepark of wintersport te boeken. Goed ieder zijn feestje ! Hopelijk werkt het weer een beetje mee zodat bijv. het straatcarnaval weer ruim baan krijgt.
Voor de webloggers die dit artikel na de carnaval lezen hoop ik dat ze fijne dagen hebben gehad en op tijd hun askruisje hebben gehaald zodat zij de vastentijd goed zullen doorkomen! Want carnaval betekent uiteindelijk carne- vale : zonder vlees. Een van de vele verklaringen over het ontstaan van dit ( katholieke ) volksfeest. Vanaf deze kant; 3x Alaaf en zet ( voor ) even alle zorgen aan de kant!

Berry Smits
Burgerraadslid Helmond Aktief