33reacties

Smits: Politieke Zomer

De zomer doet de laatste tijd haar uiterste best om ons te behagen. Naast temperaturen van ruim boven de 30 graden vallen we toch nog met enige regelmaat terug naar temperaturen rond de 18 graden. Kortom stabiel zomerweer zit er nog niet in. Is hiermee enig vergelijk te maken met het Helmondse politieke klimaat ?
Kabbelde de politiek na de start in 2014 nog een beetje voort echter de laatste periode zit er, zeker voor de buitenstaander, aardig wat deining in. Zoals gezegd was de start en zeker het eerste jaar redelijk rustig. SP-wethouders zochten hun weg en gevestigde wethouders gingen gestaag verder. Geen schokkende politieke dossiers kwamen er op tafel.

Het kwam een beetje op gang tijdens de raadsbehandeling van de programma begroting 2015 in november 2014. Een stortvloed van moties en amendementen. Toen de rook was opgetrokken bleven er nog een paar over, die echter geen grote wijzigingen in beleid of uitgaven genereerden. Echter in het voorjaar 2015 werden de bordjes verhangen! Schijnbaar was men in politieke zin ingewerkt en kwamen de dossiers op tafel. Natuurlijk was er veel aandacht voor de ontwikkelingen in de 3-D’s ( decentralisaties WMO – jeugd wet – participatiewet ) Op zich nog wel te overzien! Echter toen kwam de eerste klapper: SSH. ( Stadswacht Helmond ) Coalitiepartij SP gooide vanuit haar informatieve kanalen de kluppel in het hoenderhok. Misstanden ! De directeur werd weggestuurd en er werd tot een onderzoek besloten. Binnenkort gaan we vernemen “wat er nu precies aan de hand is geweest “. De Cacaofabriek haalde meermalen het nieuws; wanorde alom ! Wethouder Stienen stuurde bij en toen kon men weer verder ! Alleen is dit dossier nog steeds actueel. In het dossier Suytkade kreeg Frans Stienen het hevig voor z’n kiezen! Ondanks dat iedereen het er mee eens was dat hij een goed onderhandeling resultaat met van Wijnen had behaald, overleefde hij een motie van afkeuring, opgesteld door de oppositie partijen. Verder werd langzaamaan duidelijk dat de samenwerking in de Peel 6.1 op ( vervolg) thema’s / onderdelen ging wringen. Reden voor de oppositie partijen om een interpellatie aan te gaan met het college en met name met burgemeester Blanksma. Dat “brandje” werd ook weer gesust maar de piketpalen zijn wel gezet en de sfeer is bepaald! Inmiddels heeft wethouder Yvonne van Mierlo haar vertrek aangekondigd en zal uit het midden van de VVD een nieuwe wethouder worden voorgedragen. Er wordt al gespeculeerd wie dat zou kunnen worden! Iemand uit de huidige VVD-fractie of vanaf “buiten”; de ( landelijke) VVD ? Mocht Peter Tielemans nog landelijk VVD-lid zijn dan is het niet …….. ! De komende weken zal het allemaal duidelijk worden!
Politiek Helmond gaat vanaf 7 juli, na de laatste raadsvergadering en de zomer bbq, met zomerreces. Een tijd voor bezinning of de periode waar plannetjes worden gesmeed?
Goed ik ga afsluiten en dat doe ik met de mededeling dat dit mijn laatste bijdrage voor de weblog is. Een onenigheid met webmaster Rob ligt daar aan ten grondslag. Jammer en onnodig wat mij betreft.
Het was me een genoegen om afgelopen jaar diverse bijdragen ( 10 st. ) te mogen schrijven. Soms prikkelend en soms weinig schokkends. Dank aan allen die mijn bijdragen hebben gelezen en hierop hebben gereageerd. Ik wil mijn opvolger veel succes toewensen met het schrijven van zaken die voor Helmond van enige importantie zijn en via dit medium van ( allerhande soorten) commentaar kan worden voorzien.
Gegroet en een fijne zomervakantie toegewenst.

Berry Smits
Burgerraadslid Helmond Aktief