5reacties

Smits: Rekenkamercommissie

Naast de diverse bekende raadscommissies, heeft de gemeenteraad ook een Rekenkamercommissie ingesteld. Die is samengesteld uit 4 raadsleden, een onafhankelijke voorzitter en vice-voorzitter en wordt secretarieel ondersteund door de raadsgriffier. Ik was zelf 2 raadsperiodes ( 8 jaar ) lid van de RKC.
Hoofdtaak van de RKC is de (jaarlijkse) controle van de jaarrekening. Daarnaast is er nog budget voor separate onderzoeken. Onderzoeken, die mogelijk uit de controle van de jaarrekening komen bijv. bij grote afwijkingen, mogelijk vanuit de opmerkingen van management rapportages van de accountant of vanuit politieke overwegingen. Zo werd onlangs de raad via een Raadsinformatiebrief ingelicht over een voorgenomen onderzoek om subsidies < € 75.000,00 vanuit het WMO programma Kunst en Cultuur te laten onderzoeken door een extern accountskantoor.

Subsidies aan verenigingen en instellingen die veelal met toneel, muziek, buurtwerk, gilden etc. bezig zijn. Verenigingen die nagenoeg altijd door vrijwilligers worden gerund. Bij het lezen van de raadsinformatiebrief kreeg ik een gevoel of de RKC wel een terechte c.q. juiste keuze had gemaakt. Want waren er dan misstanden aangetroffen ? Werd getwijfeld aan de rechtmatige inzet van de subsidies? Was er budget overschrijding ? Neen het onderzoek zou met name gaan over de “doelmatigheid en doelgerichte inzet van de middelen”. Verenigingen hoefden niet te vrezen maar mogelijk zou men worden benaderd. Er zouden alleen bestuurders en ambtenaren worden benaderd. Nou ik had dus namens de fractie Helmond Aktief mijn bedenkingen en de RKC daarop aangesproken. Mede omdat ik zelf als vrijwilliger bij verenigingen thuishoor die subsidie van de gemeente ontvangt en besteed. Ik kan u verzekeren dat deze middelen absoluut rechtmatig worden ingezet en gezien de ( maatschappelijke ) effecten ook kan aangeven dat deze effect sorteren en zodoende als absoluut doelmatig kunnen worden aangemerkt. Ons werd nadien door de RKC verweten dat wij als Helmond Aktief al conclusies zouden hebben getrokken! Nou dat is dus pertinent niet waar. Wij gaven in onze reactie aan dat nut en noodzaak voor zo’n onderzoek dus naar onze inzichten, niet aanwezig was. Op het verzoek of we mogelijk andere onderwerpen hadden werd geantwoord dat mogelijk Sluis 7 – privatisering sportaccommodaties- WMO schuldhulpverlening – Stadion Helmond Sport – onderzoeken > €75.000,00 – Werkplein suggesties waren!
Goed natuurlijk gaan ook wij wachten op de uitkomsten van de accountscontrole ( kosten ? ). Als je mij vraagt wat we kunnen verwachten m.b.t. de onderzoeksresultaten dan zou mogelijk de conclusie kunnen zijn dat het rendement van subsidie gelden m.b.t. doelmatigheid vele malen groter is dan van het subsidiebedrag zou mogen worden verwacht.
Want vrijwilligers zijn “het cement van de samenleving” en zijn verdienen die subsidies dubbel en dwars ! Daar hoeft niemand aan te twijfelen, zelfs geen RKC.

Berry Smits
Burgerraadslid Helmond Aktief