28reacties

Stijkel: Glasvezel

Onze fractie van de VVD is van mening dat de aanleg van glasvezel in onze stad een hogere prioriteit zou moeten krijgen. Tot nu toe is slechts 25% van de woningen in Helmond aangesloten op het glasvezelnetwerk. De informatiemaatschappij waarin wij leven dwingt ons ertoe om slim gebruik te maken van de bestaande informatietechnologie. In de toekomst zal dit alleen maar toenemen. Onze fractie krijgt echter steeds meer signalen dat de huidige mogelijkheden beperkt zijn omdat in grote delen de stad geen glasvezel aanwezig is. We pretenderen een sociale stad te zijn. Om optimaal te kunnen voldoen aan de huidige en toekomstige zorgbehoefte is glasvezel onmisbaar. Denk hierbij aan de vele technologische mogelijkheden die ingepast worden in de zorg.

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen in Nederland een internetverbinding. Sterker nog, in Europa is Nederland met 94% koploper wat betreft internet gebruik. Om optimaal gebruik te kunnen maken van bv. diensten voor zorg op afstand is een snelle en stabiele infrastructuur met voldoende bandbreedte onmisbaar. Met glasvezel is de downloadsnelheid even hoog als de uploadsnelheid en dit is essentieel bij zorgtoepassingen die gebruik maken van een beeldverbinding. Met de hoge uploadsnelheid kunnen patiënten snel en moeiteloos beelden van hoge kwaliteit verzenden. Bij bv. een digitaal consult met een huisarts is deze kwaliteit uitermate belangrijk. Naast kwaliteit zijn ook de stabiliteit en betrouwbaarheid van glasvezel essentieel voor (online) zorgtoepassingen. Uit onderzoek blijkt dat voor 43% van de 55-plussers een glasvezelverbinding heel belangrijk is bij de keuze van een woning.

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor zorg op afstand. Zo kan men eigen onderzoeksgegevens, zoals bloeddruk- of metingen voor diabetes, en beelden van bepaalde aandoeningen naar de huisarts sturen om te laten beoordelen en zich te laten adviseren over een behandeling. Ook het maken van een hartfilmpje op een huisartsenpraktijk wat rechtstreeks wordt doorgestuurd naar de cardioloog in het ziekenhuis. Een snelle beoordeling als resultaat. Denk ook aan luisterzorg, cameratoezicht, personenalarmering en dwaaldetectie. Een doktersconsult via de webcam, coaching op afstand en een camera die hulpdiensten alarmeert als er lange tijd geen beweging in een woning is.

Snelle en betrouwbare verbindingen zijn cruciaal voor de continuïteit van innovatieve zorgtoepassingen. Met glasvezel kun je de continuïteit van de ICT-functionaliteit 24/7 garanderen en deze verrijken met nieuwe slimme toepassingen.

Het aantal ouderen in de samenleving groeit, tegelijkertijd wordt er in de zorg bezuinigd. Langer zelfstandig thuis wonen is dan ook steeds vaker een oplossing en het aantal mogelijkheden om gebruik te maken van zorg op afstand neemt toe. Ook mensen met dementie zullen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Zij willen zelf ook graag in hun vertrouwde omgeving blijven. Als gemeente kunnen we daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Met aandacht voor innovatie in de regio om ‘regie’ op eigen leven te ondersteunen en te versterken.

Verglazen van onze stad is dus erg belangrijk, ook voor ons investeringsklimaat. In de actieagenda Brainport is nadrukkelijk een hoofdstuk gewijd aan hoogwaardige digitale infrastructuur en de noodzaak om de regio te voorzien van deze technologie om proeftuinen te kunnen implementeren die de innovatiekracht en leefkwaliteit vergroten.

Wij kunnen als Helmond dus iet aan de zijlijn blijven staan. Ik ben van mening dat de gemeente hier een proactieve rol zou moeten innemen als het gaat om het verglazen van Helmond. Glasvezel is het meest toekomst bestendig.

Toen ik mijn overstap naar de VVD bekend maakte heb ik aangegeven heel graag de portefeuille zorg mee te willen nemen. En mijn aandacht voor de ouderen in de stad te behouden. De VVD heeft dit omarmd , ik vind dit een prachtig begin, het punt waar zorg en techniek elkaar tegen komen en waar we op weg gaan naar een dementie vriendelijke gemeente. Waar inwoners de regie op eigen leven kunnen behouden ook al zijn of worden zij zorgbehoeftig. Verglazen van Helmond zou een mooie start betekenen!

Sandra Stijkel
Raadslid VVD