7reacties

Tuerlings: Draken en vaandels

Zomerse columns hebben een zomers onderwerp. Zo ook deze.

Een traditie bouwen kost tijd. Dat weten ze bij de Lega Bisse del Garda maar al te goed. Deze organisatie staat achter een jaarlijks terugkerende serie van roei-evenementen op het Gardameer in Italië. Ieder jaar strijdt een tiental teams in competitieverband uit naam van hun stad of dorp om de Bandiera del Lago (vlag van het meer). Vier sterke roeiers staan (!) op een lange, slanke boot en roeien een bepaalde afstand twee keer heen en weer. Deze manier van roeien is ontstaan ten tijde van de Republiek van Venetië, ergens tussen 1400 en 1700. De eerste race zou gestreden zijn in 1548 en dit evenement mag zich dus met recht een traditie noemen!

Met alle festiviteiten om de race heen is het niet zo gek dat er duizenden mensen op af komen. De Bandiera del Lago is een felbegeerde prijs en de winnaars worden als helden in hun stad onthaald, vergelijkbaar met het kampioenschap van de Eredivisie. Het doet een beetje denken aan een eventueel NK drakenbootracen, maar dan voor de eer van je stad. Er zijn momenteel nog niet genoeg steden met zo’n festival om een heuse competitie op te zetten, maar Helmond zou een mooie eerste kampioen zijn!

Een ander onderdeel dat in ieder geval in Helmond wel voet aan de grond zou kunnen krijgen, is de ceremonie voorafgaand aan iedere race, waarbij de roeiers en hun vaandeldragers in een grote stoet het strijdtoneel betreden en een gilde een bijzonder mooie show met vlaggen opvoert.

Op dit moment ligt de gemiddelde leeftijd bij gildes in Nederland aan de hoge kant, maar de shows zoals die aan het Gardameer plaatsvinden, worden uitgevoerd door de jeugd. Zo wordt een mooie traditie hoog gehouden en worden de vaardigheden van het gilde doorgegeven aan een hele nieuwe generatie.

Het Helmonds Drakenbootfestival heeft het zeker in zich om ook zo’n mooie traditie te worden, maar ik hoop dat er met de tijd nog wat mooie onderdelen aan toegevoegd zullen worden!

Thomas Tuerlings
Burgercommissielid GroenLinks