10reacties

Van de Brug: Helmond met glasvezel!

Column Serge van de Brug Raadslid VVD Helmond In de afgelopen raadsvergadering hebben we het collegevoorstel besproken met betrekking tot de borgstelling voor de financiering van de aanleg van een glasvezelnetwerk door E-Quest.
Dit Helmondse bedrijf durft het in deze tijd van economische tegenwind aan, om heel Helmond in fases te voorzien van een glasvezelnetwerk. Mede omdat het benodigde aantal aanmeldingen voor glasvezel van 30-procent niet werd behaald, is aan de gemeente een borgstelling gevraagd en dit voorstel werd door het college onlangs aan de raad voorgelegd.

De VVD is enthousiast over het feit dat een Helmonds bedrijf het risico durft te nemen om juist nu zo’n grote investering te doen. Toch hebben wij geworsteld met het verstrekken van een borgstellingkrediet en zijn wij niet over één nacht ijs gegaan.
Wij vroegen ons namelijk af in hoeverre je als gemeente een actieve rol dient te spelen in het realiseren van een glasvezelnetwerk door een private partij.
Daarnaast hadden wij onze bedenkingen over de borgstelling en de daarbij behorende risico’s. En dan met name het risico dat we zouden lopen tijdens de aanleg van het netwerk. De gemeente zou namelijk pas een hypothecaire zekerheid krijgen nadat het glasvezelnetwerk aangelegd zou zijn en niet ten tijde van de aanleg.
De nadelen die dit voorstel met zich meebracht hebben wij binnen de fractie uitgebreid afgewogen tegen de voordelen die glasvezel zou kunnen bieden.

De mogelijkheden van glasvezel zijn legio en het belang van snelle internettoepassingen wordt steeds groter!
Denk hierbij bijvoorbeeld aan; toepassingen in de slimme zorg, dit zal in de toekomst namelijk steeds belangrijker worden zoals elektronisch spreekuur of het begeleiden van operaties op grote afstand tot het ondersteunen van thuisrevalidatie en denk verder aan toepassingen voor kenniswerkers, thuiswerkers, en studenten.
Willen we ons als stad blijven onderscheiden en klaar zijn voor de toekomst dan is het belangrijk dat Helmond voorzien gaat worden van een glasvezelnetwerk. Zoals de wethouder al aangaf; een glasvezelnetwerk zou net zo goed tot de basisvoorzieningen van een stad moeten behoren als riolering, waterleiding, gasleidingen, etc..
Daar komt bij dat dit netwerk een zogenaamd “open” netwerk wordt, zodat ook andere aanbieders van snelle internetdiensten hier gebruik van kunnen maken.
Kortom: een mooie mogelijkheid om onze stad te voorzien van een glasvezelnetwerk zonder dat er gemeenschapsgeld bijgelegd moet worden.

De voordelen die glasvezel met zich meebrengen, gaven voor ons dan ook de doorslag om in te stemmen met het voorstel.

Serge van de Brug
Raadslid
VVD