4reacties

Van den Waardenburg: Duurzaam

De gemeente Helmond heeft zich als doel gesteld om op langere termijn (2035-2045) de gehele gemeente klimaatneutraal te laten zijn. Om dit doel ook daadwerkelijk te bereiken moeten nu wel de nodige stappen worden gezet. Daarom heeft D66 tijdens de begrotingsbehandeling in 2013 een motie ingediend over ‘Helmond klimaatneutraal’. In deze motie hebben wij het college opdracht gegeven om te onderzoeken op welke wijze de gemeente Helmond de energietransitie de komende 10 jaar kan ondersteunen. Bij dit onderzoek moeten ook maatschappelijke ontwikkelingen, zoals duurzame energiecoöperaties en de successen van andere gemeenten, worden betrokken.

Het vorige college van burgemeester en wethouders heeft met deze motie reeds een start gemaakt en ook het huidige college is aan de slag gegaan met de uitvoering van zowel de motie uit 2013 als de duurzaamheidambitie uit het coalitieakkoord. Het duurzaamheidsprogramma wordt uitgewerkt in de vorm van een Versnellingsagenda Duurzaamheid. Deze Versnellingsagenda wordt in samenwerking met alle betrokken partijen in Helmond opgesteld en bestaat onder andere uit concrete projecten en activiteiten voor de eerste vier jaar. Tijdens een driedaagse conferentie over duurzaamheid, welke begin juni in Helmond wordt georganiseerd, zullen de betrokken partijen specifieke projecten met elkaar vaststellen. Afgelopen dinsdag hebben de raads- en burgercommissieleden alvast de nodige input gegeven waarna deze wordt meegenomen bij de conferentie.

bijeenkomst afgelopen dinsdag met raads- en burgerleden over duurzaamheidBij deze concrete projecten denken wij als D66 bijvoorbeeld aan bestemmingsplanregels gericht op duurzaamheid, energie neutrale proefwoningen en het gebruik van grote parkeerplaatsen als energiebron. Maar wij zien ook graag dat de woningcorporaties met ondersteuning vanuit de gemeente voorop lopen in het energiezuiniger maken van de woningvoorraad door middel van ‘Nul op de meter’ renovaties. Hierbij kan worden aangesloten bij het Brabants Energieakkoord waarin is afgesproken, dat 1.000 woningen in 2017 met steun van de provincie energieneutraal zullen worden gemaakt. Verder zien wij kansen als het gaat om de stadverwarming in Rijpelberg, Brouwhuis, Helmond-Oost en Hoogeind. Deze energievoorziening kan duurzamer gemaakt worden door het gebruik van geothermie; een mogelijkheid die tezamen met het nieuwe provinciebestuur opgepakt kan worden.

D66 heeft tijdens de beginspraakavond concrete projecten en activiteiten aangedragen en wij zijn blij dat het college de eerder door ons ingediende motie over verduurzaming zo voortvarend heeft opgepakt. Want volgens ons zou duurzaamheid in de kern een leidraad en leidend principe moeten zijn in alle ontwikkelingen. Wij zien dan ook graag dat Helmond op het gebied van duurzaamheid een voorbeeld wordt voor andere gemeenten. Dit doen we als gemeente echter niet alleen, maar samen met haar inwoners.

Gaby van den Waardenburg
Raadslid, D66 Helmond