4reacties

Vetjens: Politiek en leerlingenvervoer

Column René Vetjens Trots op Nederland Helmond

Het is toch wel even wennen, die politiek. Uiteindelijk ga je er vanuit dat de Raad en het College gezamenlijk de stad besturen met als doel een goed en veilig Helmond. En dan loop je tegen zo'n geval aan, het leerlingenvervoer. Een noodzaak voor gezinnen die kinderen hebben met een beperking.

Dat er bezuinigd moet worden, weet iedereen. Dat de keuzes daarvoor moeilijk zijn, dat weet ook iedereen. Uiteindelijk wil niemand er financieel op toeleggen. Dat je eerst iets moet onderzoeken op haalbaarheid, is meer dan normaal. Maar om dan als College tijdens de onderzoeksfase al een brief te sturen aan de betreffende ouders met de mededeling dat een afstand van 6 km de bepalende factor wordt om wel of niet voor leerlingenvervoer in aanmerking te komen, lijkt mij erg voorbarig. Maar vooruit, een fout is snel gemaakt en kan altijd rechtgezet worden. Toch?

Wat is het geval? Tijdens de raadsvergadering van 1 februari jl. werd het leerlingenvervoer door de voltallige Oppositie inclusief Trots op Nederland middels een ingediende motie aan de orde gesteld. De brief had bij de betreffende ouders voor nogal wat onrust had gezorgd. De strekking van die motie was: "Best college hanteer naast de 6 km grens ook andere criteria". Een debat volgde waarbij het college zich verschuilde achter de datum 14 maart 2011 (De resultaten van het onderzoek worden dan in de Commissie Samenleving besproken). Blijkbaar is het onderzoek nog gaande en zijn er geen beslissingen genomen!? Klaarblijkelijk is de brief prematuur verstuurd.

Uiteindelijk werd de motie door de volledige Coalitie weggestemd. Zij durfden geen stelling te nemen, dekte het College in de standpunten en wilden wachten tot 14 maart. Wat schetst mijn verbazing, de dag erna stelt het SDOH als lid van de Coalitie op papier vragen aan het College met de zelfde strekking als de motie die zij die avond daarvoor wegstemden?

Wat schetst mijn tweede verbazing dat meteen een Raads Informatie Brief verstuurd werd met de mededeling dat 10 lokalen van de Hilt niet doorgaan in verband met een andere rekeningmethodiek van kosten!! Deze informatie was door mij in de Raad aan de orde gesteld en blijkbaar geen gemeen goed. Meteen werd een brief aan de betreffende ouders gestuurd met de strekking dat je kind wel naar een andere school kan in Helmond, Horn of Stevensbeek! Hoezo kostenbesparing?
Waarom staan kinderen (met een beperking) nu ineens niet meer centraal zoals bij de kwestie Brandevoort waar € 900.000 is uitgetrokken voor tijdelijke schoollokalen?

Trots Op Nederland blijft dit volgen en adviseert de ouders om zich duidelijk te laten horen, ook in de Commissie Samenleving van 14 maart 2011. Laat de bewuste brief geen voorbode zijn van een definitieve beslissing!

René Vetjens
Raadslid
Trots op Nederland, Helmond