16reacties

2 Panden doorzocht vanwege WW-fraude

De recherche van de Inspectie SZW heeft in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met WW-uitkeringen gisteren 2 panden in Helmond doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op contant geld, administratie en computerbestanden. In deze fraudezaak worden meerdere personen verdacht van strafbare feiten. De onderzoeksperiode van de mogelijke fraude is van 2015 tot heden.

Door de fraude is vermoedelijk minimaal enkele honderdduizenden euro’s onterecht uitgekeerd. De fraude kwam aan het licht door meldingen vanuit het UWV dat ontvangers van WW-uitkeringen daar feitelijk geen recht op hadden. Gelet op de omvang werd besloten tot een strafrechtelijk onderzoek.
Het onderzoek richt zich op cliënten van UWV en een tussenpersoon. Het vermoeden bestaat dat de tussenpersoon voornamelijk Poolse arbeidsmigranten helpt met het verkrijgen van WW-uitkeringen. Meerdere Polen maken daarbij gebruik van hetzelfde verblijfadres richting het UWV. Kort nadat deze uitkering is toegekend is sprake van gewijzigde omstandigheden waardoor het recht op een WW-uitkering komt te vervallen zonder dat het UWV hiervan in kennis wordt gesteld.
Meer informatie over dergelijke Poolse uitkeringsfraudes in Nederland staat hier en hier. In mei plaatsten we het artikel Moeizame integratie van Poolse Helmonders.

In de reacties hieronder staan updates.