11reacties

Q&A: Gezondheidsrisico’s kunstgrasvelden

Namens D66 stelde Gaby van den Waardenburg schriftelijke vragen aan B&W over de gezondheidsrisico’s van rubberen korrels op de Helmondse kunstgrasvelden.
Hieronder haar 4 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Onlangs is een Zembla-uitzending verschenen over de mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels die worden gebruikt bij kunstgrasvelden. In deze korrels zou een hoog gehalte aan pak’s, zink en olie zitten en vormen hiermee een risico voor de gezondheid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft aangegeven dat per direct een onderzoek wordt gedaan naar de effecten van het spelen op kunstgras. Veel clubs in Helmond spelen op kunstgrasvelden met deze rubberen korrels. Ook zou het materiaal verwerkt zijn in verschillende trapveldjes in Helmond. Op 6 oktober 2016 hebben we via de griffier het bericht ontvangen, dat de gemeente Helmond de voetbalverenigingen met kunstgrasvelden de laatste informatie vanuit de KNVB heeft toegezonden. In dit bericht wordt tevens aangegeven dat de gemeente de ontwikkelingen op de voet blijft volgen. Uit deze reactie blijkt echter niet dat de gemeente voornemens is op korte termijn maatregelen te treffen. Voor D66 staat de gezondheid van onze inwoners voorop en dit leidt bij ons dan ook tot de volgende vragen:

  1. Hoeveel velden in de gemeente Helmond zijn bestrooid met deze rubberen korrels? Welke velden betreft het?
  2. Zijn er ook kunstgrasvelden in de gemeente Helmond waar geen gebruik is gemaakt van deze korrels? Zo ja, welke velden?
  3. Waarom is er in de gemeente Helmond gekozen voor het gebruik van de rubberen korrels terwijl al enkele jaren geleden berichten verschenen over de gevaren van het gebruik hiervan?
  4. Heeft het college overwogen om net zoals in de gemeenten Eindhoven, Nuenen, Maarssen, Amersfoort en Zwijndrecht de velden af te sluiten? Zo nee, waarom niet?

In een reactie hieronder staan updates.