Raadsverkiezingen 2018

30reacties

B&W: GroenLinks, SP, VVD, Lokaal sterk, D66


GroenLinks, SP, VVD, Lokaal sterk en D66 zijn het met elkaar eens geworden dat zij het nieuwe stadsbestuur gaan vormen. Dat werd zojuist bekend gemaakt. Bij de verkiezingen in maart behaalden deze 5 partijen (met opgeteld 22 van de 37 raadszetels) een ruime meerderheid in de gemeenteraad.
Morgenochtend wordt in Wijkhuis/brede school De Westwijzer het coalitieakkoord voor de bestuursperiode 2018-2022 gepresenteerd. Formateur Frits Lintmeijer geeft daar dan een toelichting op het proces en het akkoord. Tevens worden de kandidaat-wethouders van onze stad voorgesteld.

In de reacties hieronder staan updates.

14reacties

De aftrap van de verkiezingscampagne


Morgenavond van 18.30 tot 19.30 uur vindt in de Cacaofabriek de start van de Helmondse verkiezingscampagne plaats waarbij een ieder die dat wil aanwezig kan zijn. Burgemeester Elly Blanksma houdt daar een kort openingswoord en vervolgens gaan de lijsttrekkers van de 13 partijen gezamenlijk de Stemhulp invullen. Hierna gaat die Stemhulp officieel ‘live’, waardoor die voor elke Helmonder te raadplegen is.
Donderdag starten een aantal verkiezingsacties. Zo wordt er om 08.00u ’s ochtends een grote aftelklok op de Markt geplaatst, die aftelt tot aan de verkiezingen. Daarnaast worden op alle plekken waar stembureaus komen grote stoepstempels geplaatst met de tekst ‘stem hier op 21 maart’. Iedereen die in de Stadswinkel komt, krijgt informatie over de verkiezingen mee in de vorm van een rood potloodje en toeter. Daarnaast wordt in heel Helmond op tv-schermen geadverteerd en komen overal posters te hangen. Ook zijn filmpjes van de 13 deelnemende partijen te vinden op www.helmond.nl/verkiezingen.
Om de opkomst te bevorderen, worden ook de volgende campagneactiviteiten georganiseerd:

  • In de Cacaofabriek zijn er op woensdag 28 februari, dinsdag 6 en 13 maart 3 gratis toegankelijke politieke, muzikale cafés. Lijsttrekkers vertellen aan de hand van hun favoriete nummers over zichzelf, hun partij en het verkiezingsprogramma. Middels zelfgekozen muziek laten zij hun stem horen. De avonden zijn bedoeld om kiezers op een informele manier kennis te laten maken met de lijsttrekkers.
  • Om jongeren naar de stembus te krijgen wordt een brief gestuurd naar alle first en second time voters. Daarnaast is er een filmpje opgenomen met jongerenambassadeurs. Via social media zal er gericht geadverteerd worden op deze doelgroep. Ook is er voor het eerst een stembureau op het ROC in Helmond.
  • Op maandag 12 maart worden tijdens de wedstrijd tussen Helmond Sport en FC Den Bosch flyers uitgedeeld onder de supporters. Op de beeldschermen in de businessclub wordt reclame gemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen en wordt daar op de verkiezingsdag woensdag 21 maart voor het eerst een stembureau geopend.
  • Dinsdag 20 maart wordt in de Cacaofabriek de Verkiezingsavond georganiseerd. Deze avond vormt de afsluiting van de campagne en de start van de verkiezingen. Het wordt een informele en feestelijke avond met muziek, waar alle politieke partijen zich voor de laatste keer laten zien middels een ploegenpresentatie. Om 00.00 uur opent de burgemeester het eerste stembureau en kunnen de eerste stemmen worden uitgebracht.

In een reactie hieronder staat een update.

7reacties

Lodewijk den Breejen terug in de raad?


Ook de ChristenUnie heeft deze week haar kandidatenlijsten voor de gemeenteraden in Oost-Brabant vastgesteld. In onze stad komt niet geheel verrassend Lodewijk den Breejen als lijsttrekker uit de bus. Op de foto zie je (van klein naar groot) de Helmondse kandidaten: Jeroen Charmant (lijstduwer) Lodewijk den Breejen en Albert Spijker. Verder op de lijst staan Twan Raaijmakers, Merel Ben Nasr en Anne den Breejen.
Lodewijk den Breejen is docent levensbeschouwing aan het Peellandcolege in Deurne en secretaris van de Lambertusparochie. In de periode 1986 tot 2010 zat hij voor de PvdA in de gemeenteraad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 kreeg hij (na hertelling) 202 voorkeurstemmen. Dat bleken net te weinig  voor deze “kleurrijke politicus” om in de raad terug te keren. In 2014 was hij lijsttrekker voor de Helmondse ChristenUnie (zie het onderstaande filmpje). De 544 Helmonders die toen op zijn partij stemden, leverden geen raadszetel op.

1reactie

Mohammed Chahim beoogd lijsttrekker PvdA


Fractievoorzitter Mohammed Chahim is de beoogd lijsttrekker van de Helmondse PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Deze weblogcolumnist was ook in 2014 lijsttrekker en zit sinds 2006 in de gemeenteraad. Met Nathalie Peijs op de tweede plek van de conceptlijst komt de partij met een opvallende naam. Tot voor kort was zij jarenlang binnen het sociaal domein werkzaam bij onze gemeente, nu is ze zelfstandig adviseur en manager.
Op de plekken 3 tot en met 5 staan het ervaren raadslid Mirjam van der Pijl (deze voormalige weblogcolumnist wil graag voor de derde keer raadslid worden) en de burgercommissieleden Thom van den Brule (teamleider in de geestelijke gezondheidszorg) en architect Hans de Mare.
Daarna volgen nieuwkomers: ondernemer Duran Kurumli, Hassana Kadaoui (werkzaam bij de Rabobank en bestuurslid van wijkraad Centrum) en Bregje Kerssemakers (die bij de gemeente Eindhoven werkt). Op positie 9 staat oud-raadslid Karim Ajouaou en op 10 staat jongeling Mohamed Beladel. Huidig PvdA-raadslid Neco Kaygisiz heeft zelf aangegeven geen nieuwe periode als raadslid te ambiëren.
Deze conceptlijst is opgesteld door een commissie onder leiding van oud-Kamerlid Henk Leenders, zij hadden deze motivatie (pdf) per kandidaat. Met de lijst wil de partij de politieke ervaring behouden en ruimte geven aan nieuw talent. De lijst wordt later nog aangevuld met lijstduwers. Woensdagavond 20 december stellen de leden de concept-kandidatenlijst vast tijdens de ledenvergadering.

GroenLinks presenteert haar kandidatenlijst


De leden van GroenLinks Helmond hebben gisteravond de kandidatenlijst vastgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. In wijkhuis Westwijzer bepaalden zij wie in welke volgorde staat op de kieslijst achter Antoinette Maas (die in juni tot lijsttrekker werd gekozen).
Lara Tamarinof uit Brandevoort is nummer 2 op de kieslijst en is nieuw in de politiek. De afgelopen jaren zette zij duurzaamheidsinitiatieven op zoals een afvalscheidingsproject op basisscholen en de Facebookgroepen Duurzamer Helmond en de Weggeefhoek Brandevoort (en andere wijken).
Derde staat M’hamed Yahia uit Helmond-Noord. Hij is werkzaam als coördinator bij de LEVgroep. De eerste 5 worden gecomplementeerd met masterstudent filosofie, raadscommissielid en weblogcolumnist Thomas Tuerlings en sociaal-cultureel ondernemer Jesse Bleekrode uit Helmond-West.
Op de 36 personen tellende lijst staan onder meer huisarts Wim Heres, psycholoog Petra Verdonk, advocaat Pieter-Jan Kuppenveld, Nederlands kampioen slalom kanovaren Joris Otten, opbouwwerker Leo Litjens en Ling Ko (zij was fractievoorzitter en weblogcolumnist). Mohammed Chmourra (het andere GroenLinks-raadslid) is niet herkiesbaar.
Lijsttrekker Antoinette Maas, de huidige fractievoorzitter, startte 4 jaar geleden als groentje in de politiek. Zij is er trots op dat haar partij voor het eerst in Helmond een eigen wethouder heeft. “Op 2 november jl. werd de begroting unaniem in de gemeenteraad aangenomen. Een unicum in Helmond! Paul Smeulders heeft het fantastisch gedaan als wethouder. Met dit ijzersterke, groene en sociale team willen we die frisse wind graag doorzetten.”

3reacties

Erik de Vries lijsttrekker van de SP


Erik de Vries is gekozen tot lijsttrekker van de SP bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart. Dat besluit namen de leden van de SP vanavond unaniem. Daarmee werd hij voor de vierde keer op rij lijsttrekker van die partij. De 38-jarige Helmonder is op dit moment wethouder met Mobiliteit, Stedelijk beheer en groen, Wijken in de portefeuille en Helmonds 1e loco-burgemeester. In december volgen de andere kandidaten van de lijst en wordt het verkiezingsprogramma vastgesteld.
Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 kreeg zijn partij de meeste stemmen in Helmond. Een video die de gemeente daaraan voorafgaand maakte in verband met zijn lijsttrekkerschap:

In de reacties hieronder staat een update.

4reacties

Berry Smits lijsttrekker van Helmond Aktief


De leden van Helmond Aktief hebben Berry Smits gisteravond unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezing in maart 2018.
Berry Smits (66) was al 16 jaar gemeenteraadslid in onze stad en is deze raadsperiode burgerlid van de Commissie Maatschappij. Woensdag liet hij ons nog weten zijn lidmaatschap van de landelijke partij 50Plus op te zeggen. Smits bekleedt momenteel ook diverse bestuurlijk functies bij onder meer Buurtvereniging Apostelwijk, Attentie Buurtpreventie, Huurdersbelangen de Vaart (Wocom ), St. Antonius Abt Mierlo-Hout en Dierenambulance / Dierenasiel.
Raadslid ad interim Gerard van Vught (70) werd tijdens de ledenvergadering gekozen tot nummer 2 op de lijst van die partij. Huidig raadslid Theo van Mullekom (78) wil graag lijstduwer worden. Zoals bekend zal Theo zich mede vanwege zijn gezondheid niet meer beschikbaar stellen als gemeenteraadslid. Helmond Aktief hoopt de 2 zetels die ze bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 won, minimaal te gaan evenaren.

In de reacties hieronder staat een update.

1reactie

Leegloop bij de Helmondse 50Plus


Oudgediende Berry Smits gaat zijn lidmaatschap van 50Plus opzeggen. De manier waarop de kandidaten van die partij zijn benoemd, is hem in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens de Helmonder heeft de procedure ‘bij diverse leden nogal wat roering en ongenoegen opgeleverd.’ Smits verwacht dat volgende week zeker nog 4 Helmondse partijleden vertrekken.
De kandidaatstelling voor met name van de eerste 2 kandidaten (Frans Mol, lijsttrekker en Jan van Aert als nummer 2 en campagneleider) is tot stand gekomen op voorstel van de 50Plus regio-coördinator Rinus Weerts en provinciaal bestuurssecretaris Dick Schouw. Zij hebben dit in samenspraak met de 2 kandidaten besloten, ‘buiten het gezichtsveld van andere Helmondse 50-plussers.’ Met ander woorden: zonder inspraak of invloed van alle andere partijleden. Overigens schijnt het bij 50Plus wel de regel te zijn dat het provinciaal bestuur de kandidaten benoemt. Maar: “Dat een partij die zegt democratisch en transparant te werken, besluit de kandidaatstelling voor de raadsverkiezingen via de bekende achterkamertjes te doen, vind ik onbegrijpelijk,” zegt Smits.
Nu die nog landelijk opererende partij voor het eerst in onze stad mee gaat doen aan de verkiezingen, wordt die procedure des te schrijnender. Berry Smits (66) is al 16 jaar gemeenteraadslid in Helmond en als lijstduwer voor Helmond Aktief deze periode burgerlid van de Commissie Maatschappij. Hij blijft zich ook in de komende raadsperiode inzetten voor Helmond Aktief. Leden van lokale partijen kunnen namelijk tegelijk lid zijn van een (andere) landelijke partij. Als het hele contingent leden dat nu dreigt te vertrekken opstapt, betekent dat een stevige leegloop voor de lokale 50Plus.

4reacties

Jan Roefs nieuwe lijsttrekker CDA


Fractievoorzitter Jan Roefs is de beoogde lijsttrekker voor het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Het CDA-bestuur heeft hem voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker. De circa 140 CDA-leden kiezen hun nieuwe lijsttrekker volgende week woensdag tijdens de ledenvergadering.
De positie van lijsttrekker kwam vrij nadat de eerder verkozen Margreet de Leeuw zich eind juni terugtrok. Na een motie van afkeuring over niet opgesoupeerd zorggeld (die ze deelde met wethouder Nathalie van der Zanden van de SP) was zij niet zeker van de volledige steun van haar eigen partij. Ook collega CDA-wethouder Frans Stienen heeft aangekondigd geen lijsttrekker te willen worden.
Net zo min als Thijs van Wetten, die begin dit jaar nog in de race was als tegenkandidaat van De Leeuw. Thijs van Wetten en Angelique Raaijmakers hebben allebei aangekondigd te stoppen. In november al vertrok toenmalig fractievoorzitter Saskia Peters per direct. Het CDA verliest daarmee zo een beetje alle ervaren politici.
De 61-jarige Jan Roefs werd in oktober vorig jaar door de fractie gekozen tot fractievoorzitter als opvolger van de (erg haastig vertrokken) Peters. En nu is hij dus kandidaat voor het lijsttrekkerschap. “Ik had liever De Leeuw als lijsttrekker gezien,” zegt Jan Roefs, die ook speelde met de gedachte uit de politiek te stappen. “Bij het CDA vinden we in het algemeen 12 jaar een mooie periode. En ik heb er al 20 jaar Helmondse politiek opzitten. Maar nood breekt wet. Er is behoefte aan rust, niet alleen binnen het CDA maar in de hele Helmondse politiek. Het was een hectisch jaar, met (te) veel partijen.”

In de reacties hieronder staan updates.

4reacties

Harrie van Dijk lijsttrekker van Lokaal sterk


Harrie van Dijk (57) is gisteravond benoemd tot lijsttrekker van Lokaal sterk bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. De huidige fractievoorzitter van Helmonds grootste oppositiepartij (6 van de 37 gemeenteraadszetels) werd unaniem gekozen. De in Mierlo-Hout woonachtige Van Dijk werkt overdag als teamleider op OBS ‘t Hout.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 was hij ook lijsttrekker (zie het filmpje), toen van SDOH / Helmondse Belangen. Die 2 lokale partijen gingen aan het eind van dat jaar samen verder onder de naam Lokaal sterk.

In de reacties hieronder staat een update.

6reacties

Cor van der Burgt lijsttrekker VVD


Cor van der Burgt (66) is gekozen tot lijsttrekker van de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Dat maakte wethouder Jos van Bree zojuist via Twitter bekend.
De in Stiphout woonachtige Van der Burgt is de huidige fractievoorzitter van die partij in de Helmondse gemeenteraad. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was wethouder Yvonne van Mierlo de lijsttrekker, zij is inmiddels uit de politiek vertrokken.

In de reacties hieronder staan updates.

16reacties

Gaby van den Waardenburg lijsttrekker D66


Vandaag is bekend geworden dat Gaby van den Waardenburg de nieuwe lijsttrekker van D66 Helmond is bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. In de periode van maandag 12 tot en met maandag 26 juni kreeg zij namelijk de meeste stemmen van de D66-leden. Middels e-voting konden die hun voorkeur uitspreken voor de raadsleden Gaby van den Waardenburg of Stef Stevens die zich hiervoor verkiesbaar hadden gesteld.
“De leden hebben goed gebruik gemaakt van hun democratisch recht om te stemmen” zo laat Robin Verleisdonk, interim-voorzitter D66 Helmond, weten. Eind april eerder maakte fractievoorzitter Noureddine Zarroy bekend zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen als lijsttrekker.
Uiteindelijk bleek onze columnist Gaby van den Waardenburg 75% van de uitgebrachte stemmen te hebben behaald. “Ik ben erg blij met de benoeming en het duidelijke mandaat van de leden” zegt de nieuwe lijsttrekker. Tijdens de verkiezingen wil zij de partij graag een progressief en duurzaam profiel geven. “D66 Helmond wil een gemeente die vol ambitie vooruit gaat en kansen pakt, maar oog blijft houden voor alle Helmonders.”
Stef Stevens: “Ik steun de nieuwe lijsttrekker voor de volle 100% en we gaan samen voor een mooie uitslag in maart 2018.” Hij stelt zich ook verkiesbaar voor de kandidatenlijst. Na de zomer wordt de rest van de D66-lijst gekozen.

In de reacties hieronder staan updates.

1reactie

Michael Rieter lijsttrekker Helder Helmond


Michael Rieter (60) is gisteravond tijdens de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering unaniem door de leden gekozen tot lijsttrekker. Hij gaat daardoor op 21 maart 2018 de kandidatenlijst van Helder Helmond voor de gemeenteraadsverkiezingen aanvoeren.
De leden van die partij waren in de gelegenheid zich kandidaat te stellen. Op de vergadering bleek dat alleen onze voormalige columnist zich had aangemeld. Onder daverend applaus, zo meldt het persbericht, werd Michael daarom officieel gekozen tot de ‘nieuwe’ lijsttrekker van Helder Helmond.

8reacties

Wethouder De Leeuw lijsttrekker CDA


Wethouder Margreet de Leeuw (53) is gekozen als lijsttrekker van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Zij is daarmee de opvolgster van wethouder Frans Stienen als politiek leider van de partij. Tijdens de algemene ledenvergadering vanavond in de Geseldonk konden de leden kiezen tussen haar en raadslid Thijs van Wetten.

In de reactie hieronder staat een update.