2reacties

‘Religie: meer onheil dan voorspoed’


Geloof is van alle tijden. Toch is er de laatste 1600 jaar in de wereld maar weinig veranderd op religieus gebied. In Helmond is het Christendom altijd de belangrijkste godsdienst geweest. Sinds de jaren 60 en 70 heeft de Islam daar verandering in gebracht: het Christendom is niet hier meer de enige ‘grote’ godsdienst.

Op welke manier hebben 2000 jaar oude religies invloed op de samenleving van nu? Gelden de waarden en normen van toen ook voor deze tijd? Waarom wordt religie zo absoluut beleefd? Daarover gaat het vierde debat in de reeks ‘Hoe zijn jouw manieren?’, komende zaterdag in het Filmhuis.

Mensen maken veel ruzie in naam van God, Allah en Jaweh – van felle debatten tot complete oorlogen. Toch hebben Christendom, Islam en Jodendom dezelfde oorsprong. Waar komen die tegenstellingen dan vandaan? Zijn er zo veel verschillen dat er geen plaats is voor een eerlijke dialoog?

SEM vindt dat die ruimte er moet zijn en organiseert daarom deze workshop over religie en identiteit. Jaap Zwart, Nienke Muurling en Pien Bos geven vorm aan het debat.

Jaap Zwart heeft als toegepaste antropoloog gewerkt in het onderwijs en bij verschillende organisaties. Hij was onder meer directeur van het trainingscentrum van de Wereldomroep. Door zijn vele reizen heeft hij kennis opgedaan over de rol van religie in de ontwikkeling van landen en van achtergestelde groepen.

Nienke Muurling werkt bij de vakgroep Culturele Antropologie van de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar Malinese huwelijkspraktijken en migratie en is gespecialiseerd in gender (man-vrouw verhoudingen) en Islam.

Pien Bos doceert Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij doet onderzoek naar adoptie in India en is gespecialiseerd in Hindoeïsme, gender en adoptie.

‘Hoe zijn jouw manieren?’ deel 4: Religie en identiteit.
Zaterdag 7 februari, 16:00 tot 18:30 uur in Filmhuis Helmond, Frans Joseph van Thielpark 6.

Meer informatie op www.stichtingsem.nl en bij de inleiding van de 7 workshops.
Contact: leon@stichtingsem.nl

SEM: Hoe zijn jouw manieren?
2 reacties
Reageer

Godsdienst is de basis van menig twistpunt, conflict en oorlog. Wat de één gelooft, is beter dan de rest, en we hebben allemaal gelijk.

Godsdienst is een massaal omarmd sprookje dat eigenlijk meer problemen veroorzaakt heeft dan het heeft opgelost.

Als iedereen nu eens zou geloven in zichzelf en elkaar en sprookjes laat voor wat ze zijn: onzin. Dan hebben we ten minste in de godsdienst geen reden meer om elkaar de dood in te jagen.

Binnenkort zal er in ons land een nieuwe kerk open gaan en wel een heel bijzondere, namelijk een kerk voor alle religies! Zoals o.a. christendom, islam, humanisme en wicca (hekserij), maar er wordt ook gekeken naar filosofie, psychologie, kunst en wetenschap.

Joan Elkerbout heeft dit initiatief genomen. Zij woont in Sint-Oedenrode (bij Eindhoven). Je bent van harte welkom bij de eerste viering op zaterdag 5 september 2009 op een locatie in het midden van het land.

Een kerk voor alle religies? Joan vertelt je graag meer!

[b]Te beluisteren op http://www.maastrichtmoetjehoren.nl[/b%5D

Je bent van harte welkom! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: