2reacties

‘Religie: meer onheil dan voorspoed’

Stichting SEM debatten in Helmond Hoe zijn jouw manieren?

Geloof is van alle tijden. Toch is er de laatste 1600 jaar in de wereld maar weinig veranderd op religieus gebied. In Helmond is het Christendom altijd de belangrijkste godsdienst geweest. Sinds de jaren 60 en 70 heeft de Islam daar verandering in gebracht: het Christendom is niet hier meer de enige ‘grote’ godsdienst.

Op welke manier hebben 2000 jaar oude religies invloed op de samenleving van nu? Gelden de waarden en normen van toen ook voor deze tijd? Waarom wordt religie zo absoluut beleefd? Daarover gaat het vierde debat in de reeks ‘Hoe zijn jouw manieren?’, komende zaterdag in het Filmhuis.

Mensen maken veel ruzie in naam van God, Allah en Jaweh – van felle debatten tot complete oorlogen. Toch hebben Christendom, Islam en Jodendom dezelfde oorsprong. Waar komen die tegenstellingen dan vandaan? Zijn er zo veel verschillen dat er geen plaats is voor een eerlijke dialoog?

SEM vindt dat die ruimte er moet zijn en organiseert daarom deze workshop over religie en identiteit. Jaap Zwart, Nienke Muurling en Pien Bos geven vorm aan het debat.

Jaap Zwart heeft als toegepaste antropoloog gewerkt in het onderwijs en bij verschillende organisaties. Hij was onder meer directeur van het trainingscentrum van de Wereldomroep. Door zijn vele reizen heeft hij kennis opgedaan over de rol van religie in de ontwikkeling van landen en van achtergestelde groepen.

Nienke Muurling werkt bij de vakgroep Culturele Antropologie van de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar Malinese huwelijkspraktijken en migratie en is gespecialiseerd in gender (man-vrouw verhoudingen) en Islam.

Pien Bos doceert Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij doet onderzoek naar adoptie in India en is gespecialiseerd in Hindoeïsme, gender en adoptie.

‘Hoe zijn jouw manieren?’ deel 4: Religie en identiteit.
Zaterdag 7 februari, 16:00 tot 18:30 uur in Filmhuis Helmond, Frans Joseph van Thielpark 6.

Stichting SEM Helmond

Meer informatie op www.stichtingsem.nl en bij de inleiding van de 7 workshops.
Contact: [email protected]