18reacties

Bezuinigingen op beheer openbare ruimte

Het onderhoudsniveau van de openbare ruimte in Helmond is hoog. De titels Schoonste Stationsgebied en Schoonste winkelgebieden van Nederland getuigen hiervan. Vanaf 2017 moet er echter flink bezuinigd worden op het beheer van de openbare ruimte. Het onderhoud gaat terug naar een basisniveau. Wij zijn benieuwd naar uw ideeën om het onderhoud in uw straat of buurt op het gewenste niveau te houden.

€ 1,5 miljoen bezuinigen
Bij het beheer van de openbare ruimte gaat het om het onderhoud van wegen, groen en water. Hiervoor is elk jaar € 10 miljoen beschikbaar. Vanaf 2017 moet er jaarlijks € 1,5 miljoen bezuinigd worden. De afgelopen tien jaar is er al veel bezuinigd door zaken slimmer en efficiënter aan te pakken en scherper aan te besteden. Daar is geen winst meer in te behalen. De bezuinigingen die nu moeten plaatsvinden, betekenen dat er minder onderhoud zal plaatsvinden aan wegen, groen en water.

Een aantal keuzes is al gemaakt
Van de € 1,5 miljoen die bezuinigd moet worden, is een deel al ingevuld door de gemeenteraad. Het gaat dan onder andere om minder bewegwijzering, vermindering van het onderhoud aan landwegen en minder hermarkering van wegen. Ook wordt er bezuinigd op bosonderhoud, het onderhoud aan speelgelegenheden en de vervanging of vernieuwing van bestrating. Daarnaast wordt het onderhoud aan sportvelden met de sportverenigingen besproken en het onderhoud in het centrum met de winkeliers en horecaondernemers in het centrum. Deze onderdelen zijn hier dus geen onderwerp van discussie.

Onderwerpen van het stadsgesprek
Waar kunt u dan wél uw mening over geven? Over de volgende twee onderwerpen:

1. Er wordt € 760.000,- bezuinigd op het onderhoud van wegen, groen en water. Het onderhoud gaat terug naar een basisniveau. De gemeente zorgt ervoor dat de openbare ruimte veilig blijft en gebruikt kan worden waarvoor die bedoeld is. Maar door deze bezuiniging zal er vaker onkruid staan, blijft zwerfaval langer liggen, zal er minder snel een verkeersbord of paaltje rechtgezet worden en zal er vaker een gebroken stoeptegel blijven liggen.

Tijdens het Stadsgesprek op woensdag 28 januari in Westwijzer zijn hiervoor door de aanwezigen onder andere de volgende ideeën naar voren gebracht:

  • Wijkschoonmaakacties houden
  • Verenigingen kunnen zwerfafval opruimen of een plantsoen onderhouden
  • Winkeliers of horecaondernemers kunnen zelf meer doen om zwerfvuil na een bezoek aan hun zaak te voorkomen of op te ruimen
  • Stukjes openbaar groen verkopen of in bruikleen geven aan inwoners
  • In overleg met het Werkplein kijken of er meer mensen die in een uitkeringssituatie zitten ingezet kunnen worden bij aannemers. Maar dit mag niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt
  • De schoonste buurt belonen, als motivatie voor bewoners
  • Gereedschap in wijkhuizen neerleggen, zodat bewoners het kunnen gebruiken om hun straat te onderhouden

Wij zijn benieuwd wat u van deze ideeën vindt. Wat kunnen inwoners, bedrijven of verenigingen hieraan bijdragen? En ziet u het zitten om, samen met anderen, met een of meerdere van deze ideeën aan de slag te gaan? Wat verwacht u hierbij van de gemeente? Kortom: wij horen graag wat u kunt en wilt doen om het onderhoud op een gewenst niveau te houden.

2. Er moet voor nog eens € 200.000,- bezuinigd worden op het beheer van de openbare ruimte. Deze bezuiniging is nog niet ingevuld. Hiervoor zijn we op zoek naar creatieve ideeën. Deze aanvullende bezuiniging is nog niet ingevuld. In het Stadsgesprek zijn daar al wel enkele creatieve ideeën voor aangedragen, zoals een Helmondse ‘Holle Bolle Gijs’ als afvalbak, scholieren of stagiairs die verkeersborden opknappen en de vervuiler (nog meer) laten betalen. We kunnen nog meer creatieve en innovatieve ideeën gebruiken om deze bezuiniging in te vullen. Ieder idee dat hieraan kan bijdragen is welkom!

Namens het gemeentebestuur,

.
.
.
Erik de Vries
Wethouder Mobiliteit, Stedelijk Beheer en Groen en Wijken