3reacties

Brandveiligheid in woningen aangepakt

Bij controles van het Peelland Interventieteam (PIT) gisteren en vandaag bleek dat bij verschillende woningen in Helmond de brandveiligheid niet op orde was. Ook was er op sommige adressen sprake van kamerbewoning zonder omgevingsvergunning. Waar het kon zijn direct maatregelen genomen om de veiligheid te verbeteren. Bij de meeste adressen volgt nog een aanschrijving en hercontrole of nader onderzoek.

In vrijwel alle gevallen verleenden de bewoners en/of eigenaren volledige medewerking aan de controle. Bij de controles van de gemeente werd nauw samengewerkt met onder andere de politie, Veiligheidsregio, Woningbouwvereniging en Senzer.
Bij een bedrijf en bovenwoning bleek dat de brandveiligheid niet op orde was. Zo ontbraken adequate blusmiddelen, was er geen goede vluchtroute, was de Cv-ketel niet onderhouden, waren brandbare vloeistoffenaanwezig nabij de Cv-ketel, en waren gasflessen niet veilig opgeslagen. Er volgt een aanschrijving en hercontrole.
Bij een woning was er sprake van adresfraude. De personen die op het adres woonden waren daar niet ingeschreven en de ingeschreven persoon verbleef niet in de woning. Er wordt een juridische procedure voor het gebruik van de woning opgestart. Daarnaast was er sprake van kamerbewoning dat is in strijd met het bestemmingsplan is. Hier volgt een aanschrijving. Ook was de brandveiligheid niet op orde. Er waren geen rookmelders en blusmiddelen aanwezig, bovendien was de elektra in de keuken onveilig. Onder spoedeisende dwang hebben zij meteen rookmelders geplaatst. Het plaatsen van een rookmelder op iedere verdieping is immers voor iedereen verplicht sinds 1 juli.
Bij 3 andere woningen was ook sprake van illegale kamerbewoning. Hier volgt ook een aanschrijving. Daarnaast was bij 1 woning sprake van adresfraude. Er woonden 4 personen die geen van allen ingeschreven stonden bij de gemeente.
Bij 2 woningen volgt verder onderzoek omdat het gebruik van het pand in strijd is met het bestemmingsplan. Bij 1 woning werd bovendien niet voldaan aan het bouwbesluit, er was geen valbescherming aanwezig.
De straatnamen waar de bovenstaande woningen zich bevinden weten we niet. Anders zouden we die erbij hebben gemeld.