13reacties

Heller: Vuurwerk en/in de gemeenteraad

‘Ambiguïteit’ is een mooi Nederlands woord voor iets dat meerdere betekenissen kan hebben. In ons taalgebruik komen we veel van die woorden tegen. De laatste tijd hebben we daar ook in de media meerdere voorbeelden van voorbij zien komen en wie het uitkomt legt het natuurlijk het liefst op de verkeerde manier uit. Vuurwerk is ook zo’n woord. Het kan letterlijk en figuurlijk worden gebruikt.

Onlangs werd de gemeenteraad door het college van B&W schriftelijk geïnformeerd over het beleid aangaande vuurwerk rondom de komende jaarwisseling (RIB 123). Deze brief gaat over overlast, landelijk beleid, preventie, vuurwerkvrije zones en handhaving. In de laatste alinea stelt het college nog dat het een lokaal afsteekverbod vanaf jaarwisseling 2023-2024 zal ‘verkennen’. Deze week werd aan de gemeenteraad een conceptbrief voorgelegd, als antwoord op een oproep van ‘We Care Helmond’ om in plaats van vuurwerk een lichtshow te organiseren bij het kasteel. “De adviezen en aanbevelingen zijn gedeeld met de betreffende afdelingen”, schrijft onze burgemeester. Forum voor Democratie voorziet dat er weer een mooie Nederlandse traditie de nek om zal worden gedraaid. Te meer omdat we al een wethouder in ons midden hebben die voorstander is van een vuurwerkverbod, omdat het een uit de hand gelopen traditie zou zijn.

De andere betekenis van vuurwerk kun je plaatsen in debatten, zoals die in de gemeenteraad plaatsvinden. Niet alle raadsleden vinden het fijn als er wat steviger wordt gediscussieerd. Wij merken het regelmatig aan zogenaamd ‘non-verbaal’ gedrag, of het plotseling het woord nemen, zonder dat de voorzitter dat heeft gegeven. De fractievoorzitter van D66 vindt dat we respectvoller met elkaar moeten omgaan. Een raadslid van GroenLinks legde quasi subtiel een link met de debatten in de Tweede Kamer, omdat “woorden er wel degelijk toe doen”. Wie de schoen past, trekt hem aan….

Forum voor Democratie wil kwalitatief bijdragen aan de gemeenteraad. De ‘vinger op de zere plek leggen’ als dat nodig is, groepen echt benoemen als onderscheid duidelijkheid biedt, opkomen voor de belangen van alle Helmonders. Insprekers niet alleen horen, maar er ook naar luisteren. Daarom vragen we soms verder door en schromen we niet om verantwoordelijken aan te spreken op hun handelen. Dát is de rol van een gemeenteraadslid!

Rest mij om alle Helmonders, namens de gehele fractie van FVD, fijne Kerstdagen en een gezond en gelukkig Nieuwjaar te wensen. En wees voorzichtig met vuurwerk!

Theo Heller
Fractievoorzitter Forum voor Democratie