10reacties

Verbetering van 25 speelplekken volgend jaar

De gemeente gaat in volgend jaar op 25 plaatsen openbare speelplekken verbeteren. In deze lijst (pdf) staan de betreffende plekken. Dat gaat zo’n 310.000 euro kosten.
Veel speeltoestellen in Helmond moeten de komende jaren vervangen worden, de leeftijdsopbouw in de wijken verandert en de manier waarop kinderen graag buitenspelen veranderde de laatste jaren. De gemeente laat weten dat de speelplekken daarom samen met bewoners en organisaties gevarieerd, eigentijds, avontuurlijk en natuurlijk maken. Daarnaast worden de speelplekken beter toegankelijk voor kinderen met een beperking.

In Helmond zijn in totaal plusminus 250 openbare speelplekken. Voor iedere wijk zijn in 2018 en 2019 de behoeften aan spelen en bewegen in kaart gebracht en is vervolgens bepaald welke plekken de komende 4 jaar worden aangepakt. Soms gaat het om het vervangen van bestaande speeltoestellen. Een aantal speelplekken wordt opgeknapt en een aantal vooral kleinere ‘saaie’ plekken worden omgevormd tot natuurlijke speelplekken. Bij natuurlijke speelplekken kunnen kinderen naar hartenlust klimmen, rennen, bouwen en experimenteren. De totaalkosten van het uitvoeren van dit vierjarenplan worden geraamd op 1 miljoen euro. 
Sommige speelplekken in Helmond zijn dit jaar en vorig jaar al aangepakt, zoals in de Hertelaan in Brouwhuis. Bewoners daar kwamen zelf met ideeën voor de verbetering van de speelplek in hun buurt. De gemeente kon daar vervolgens snel mee aan de slag. Op andere plekken was de conditie van de speeltoestellen zodanig slecht, dat vervanging niet kon wachten.
Ook wordt voor een aantal locaties al gewerkt aan plannen om samen met bewoners begin 2021 tot uitvoering te komen. Bijvoorbeeld voor een nieuwe speelplek voor de Swertpoellaan in Stiphout.
Uit een onderzoek onder kinderen in Helmond blijkt dat zij het erg belangrijk vinden om te kunnen spelen en sporten in hun omgeving. En dat er plekken in de stad zijn om samen te komen, activiteiten te kunnen doen en elkaar, maar ook jongerenwerkers, te kunnen ontmoeten. Dit punt staat daarom hoog op de Helmondse jeugdagenda. Wethouder Cathalijne Dortmans (van Onderwijs, Jeugd en Gezondheid): “We vragen kinderen onder andere om mee te denken vóór we een ontwerp van een speelplek maken. Dat doen we via het kindernetwerk en de jongeren van Jeugdvriendelijke stad. Zo geven we ook invulling aan het punt van de Jeugdagenda gaat over het betrekken van de jeugd bij belangrijke beslissingen en hen om advies vragen.”
Wil je meer weten over de speelruimteplannen in je wijk of mee willen denken over de speelplek in je buurt, meer informatie op www.helmond.nl/speelruimte.