12reacties

Als het geld, geldt…

Het is opmerkelijk stil aan het ‘formatiefront’ van de gemeente Helmond en dat bevalt de verliezers van de gemeenteraadsverkiezingen niet. Na wat gemor van het CDA omdat de partij hoogstwaarschijnlijk uitgesloten wordt van het nieuwe college, wacht deze club gelaten af. Maar de partijen die minder geduld hebben kunnen hun chagrijn niet verbergen. Hun geklaag is breed verwoord in het Eindhovens Dagblad van 24 april. 

De buitenwacht blijft oorverdovend rustig. Met een verkiezingsopkomst van slechts 42 % is dat niet verwonderlijk. De inwoners wachten (misschien wel ongeïnteresseerd) af met welke betrouwbare partners GroenLinks een politiek huwelijk kan sluiten dat op zijn minst de komende 4 jaar kan overleven. Vrijers die het pluche bed willen delen, zijn er genoeg te vinden. Of het kwalitatief gezien goede partners zijn, merken we vanzelf.

De aanstaande collegeperiode wordt geen gemakkelijke periode. Ik vrees met vrezen dat de ambities van het komende stadsbestuur worden bepaald door geld, of liever een tekort aan pecunia. Er komt heel veel op Helmond af. Het eerste lijk is al uit de kast: de gemeente komt op het personeelsbudget 5 miljoen euro te kort! Of het daarbij blijft is de vraag, want de gemeentelijke werkorganisatie is nog altijd niet op orde. Dat geldt ook voor de jaarrekening 2017. We weten pas deze herfst of het huishoudboekje van het afgelopen jaar klopt of dat er geld bij moet.

Dan speelt er nog het feit dat de nationale aardgaskraan dichtgaat en alle 40.000 Helmondse woningen plus hun infrastructuur moeten worden aangepast. Het gemeentebestuur had al met een vooruitziende blik gekozen voor ‘slim wonen’ c.q.  ‘energie zuinig/neutraal’. Nu moet het in versneld tempo worden waargemaakt.

De Jeugdzorg en de Wmo zijn in 2015 al over de schutting van de gemeente gegooid met afspraak dat het beschikbare budget per jaar minder wordt. Met dank aan mijnheer Rutte en de zijne. Nu is daar ook de maatregel bijgekomen dat werkende gehandicapten onder het minimumloon mogen worden betaald en “dat de gemeenten dit kunnen compenseren”. Opnieuw dank aan de regering in Den Haag.

De economie vraagt om meer werkkrachten waarin we zelf niet kunnen voorzien. Al deze mensen verdienen een fatsoenlijke huisvesting. Hoe we daarin met de huidige krapte op de woningenmarkt kunnen voorzien, is een enorme opgave. Er is immers voor de eigen Helmonders al jarenlang een tekort aan woningen. En hoe moet het met die nieuwe bedrijven die we hier zo graag willen, maar die voor de nodige milieu- en verkeersoverlast zullen zorgen in de wijken waar de Helmonders met plezier wonen? Wie gaat de oplossingen betalen?
En dan zijn er nog de onvoorziene uitgaven waarover we in de krant lezen. Helmond is nog steeds niet van de frauderende wethouder af en nu blijkt ook dat er premies zijn uitgeloofd omdat het personeelsbestand van onze gemeente te weinig kwaliteit biedt.

Het nieuwe college met GroenLinks als hoofdaandeelhouder moet over veel kwaliteiten beschikken om Helmond door de komende raadsperiode te loodsen. Eén daarvan is standvastigheid! Ik hoop dat dit nu ook zonder ‘de beste wethouder van Nederland’ in de gelederen gaat lukken. Ik vind het jammer dat hij zijn getoonde ambitie voor een beter Helmond inruilt voor een riant betaalde baan in het landsbestuur. 

In de reactes hieronder staat een update door de weblog.