1reactie

2 “Probeerhuizen” voor onze dementerenden

In het jaar 2040 zijn er naar schatting bijna 2400 Helmonders met dementie. Technologie en innovatie kunnen het hen mogelijk maken de regie te houden over hun dagelijkse leven en langer thuis te blijven wonen. Daarvoor zijn er al veel smart health oplossingen beschikbaar. Maar die blijken zij nog onvoldoende te gebruiken omdat mensen met dementie, hun mantelzorgers en de zorgprofessionals ze vaak niet kennen, zo meldde B&W vanochtend. Met het opzetten en inrichten van “Probeerhuizen” wordt nu geprobeerd daarin in Helmond een doorbraak te bewerkstelligen.
Deze doorbraakactie is ook het doel van de DementieDeal waaraan Helmond zich vorig jaar heeft gecommitteerd. Ook past dit project in het strategisch programma Sociale Stad met projecten om mensen langer thuis te kunnen laten wonen en de in 2014 ondertekende intentieverklaring om een dementievriendelijke gemeente te zijn.
Het door Quartz ingediende voorstel (pdf) voor het “Project Probeerhuizen” is door B&W goedgekeurd. Die organisatie kreeg dinsdag 162.120 euro subsidie om 1 of 2 huizen in te richten om dementerenden en hun mantelzorgers laagdrempelig kennis te laten maken met bestaande (en nieuwe) technische hulpmiddelen. “De aanpak om de doelgroepen te bereiken via “probeerhuizen” is nieuw en innovatief” aldus het gemeentebestuur. Begin volgend jaar zouden de inrichting van 2 verschillende vormen van probeerhuizen met de structuur voor de inzet en het werven van vrijwilligers gereed moeten zijn. Het streven van Quartz is om het eerste voor de gemeente te realiseren voor de zomer 2018.
Transmuraal centrum Quartz is het samenwerkingsverband waarin het Elkerliek Ziekenhuis, de Zorgboog, RHV Helmond EO (regionale huisartsen), GGZ Oost-Brabant, Sint-Annaklooster, Savant Zorg en de vereniging Medische Staf Elkerliek Ziekenhuis participeren. Quartz zal in de pilotfase de projectleiding leveren.
De bedoeling is dat duidelijk wordt of die huizen de verspreiding en het gebruik van nieuwe technologieën goed ondersteunen en hoe, na de pilotfase, dergelijke huizen het beste kunnen worden ingericht (qua vorm, positionering, begeleiding, PR, eigenaarschap, kosten, structurele financiering etc.).
Als de pilot succesvol is, kunnen de Probeerhuizen een echte Living lab worden. Een plek waar mensen met (een vermoeden van) dementie maar ook kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers nieuwe, nog niet beproefde smart health tools en hulpmiddelen kunnen uittesten. Voorbeelden daarvan zijn een plasroute (lichten en sensoren die de route naar de WC ‘s avonds verlichten en automatisch weer doven), een elektronische sleutelvinder (sleutelhanger die op commando van een zender een geluidssignaal geeft) en een rode toiletbril die goed zichtbaar en stabiel is. Voor de leveranciers bieden de huizen een uitgelezen kans om nieuwe producten/diensten te testen en door te ontwikkelen op basis van de feedback van gebruikers.