9reacties

Advocaat ontkent frauderol bij failliet Stiphouts makelaarskantoor

Advocaat Marcel Senders ontkent dat hij een actieve rol heeft gehad bij fraude die vermoedelijk is gepleegd bij het faillissement van een Helmonds makelaarskantoor. De advocaat zei dat vandaag in de zaak die curator mr Geurt te Biesebeek tegen hem en de verdachte Helmondse makelaar Felix D. heeft aangespannen wegens aansprakelijkheid voor het totale tekort van 800.000 euro.
Zowel de advocaat als D. worden verdacht van faillissementsfraude en valsheid in geschrifte en werden een jaar geleden gearresteerd. Het duo zat destijds 3 dagen vast op het politiebureau.
Kort voor het faillissement (oktober 2010) werd geprobeerd tegoeden, omzet en bezittingen weg te sluizen om te gebruiken voor een doorstart. De schuldeisers zoals werknemers en zakenrelaties zijn op een ‘verwerpelijke’ manier benadeeld, zegt de curator.
Advocaat Marcel Senders financierde het Helmondse makelaarskantoor Fema (onderdeel van de bedrijvengroep van makelaardij Duterloo) met 100.000 euro en volgens de curator had hij feitelijk de leiding. De advocaat had een machtspositie, bemoeide zich met de kosten en had een financieel belang, aldus de curator.
In zijn eerste faillissementsverslag (december 2010) stond dat bij Fema Makelaardij BV aan de Dorpsstraat in Stiphout een bankrekening zou zijn ‘omgekat’. Dat wil zeggen dat vlak voor het bankroet een bankrekening van Fema (met een saldo van 10.000 euro) op naam van een andere vennootschap werd gezet. Daarmee konden middelen op die rekening aan het faillissement worden onttrokken. Daarnaast zou een aantal vorderingen van Fema op derden aan de boedel zijn onttrokken. Mensen die geld verschuldigd waren aan Fema kregen volgens de curator vlak voor het bankroet de vraag om op een rekening van een andere rechtspersoon te betalen. Het gaat hierbij in totaal om 72.000 euro.
Senders zegt dat hij zich alleen als financier bemoeide met de kosten. Hij is niet betrokken geweest bij de dubieuze transacties kort voor het faillissement, zegt hij. “Ik had geen toegang tot bankrekeningen, het kantoor of de administratie.”
Makelaar Felix D. weerspreekt dat zijn kantoor niet levensvatbaar is geweest. Het faillissement wijt hij niet aan wanbestuur maar aan de crisis op de huizenmarkt. De makelaar zegt dat de curator hem zakelijk heeft vermoord. “Mijn leven is verwoest.”
Advocaat Marcel Senders is vooral bekend omdat hij begin dit jaar doelwit was van een beschieting bij zijn huis in Waalre. Hij wordt sindsdien streng beveiligd.
Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten of de advocaat en de makelaar worden vervolgd voor faillissementsfraude.

In de reacties hieronder staat een update.